eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gladiátorképzés indult Trierben

Nem tűnt el nyomtalanul a gladiátorok kora Németországban: sisakban, pajzzsal, karddal harcolnak ma is az edzett férfiak - hetente kétszer munka után Trierben.

Az egyébként vendéglátósként dolgozó Jan "Animus" Krüger januárban alapította meg a trieri gladiátoriskolát, ahol az ókori szabályok szerinti harcot tanítja a nem mindennapi sportra vágyóknak.

Az elfeledett tradíciókat felelevenítő Krüger két évvel ezelőtt ismerkedett meg a "gladiátorsággal", amikor a Brot und Spiele (Kenyér és cirkusz) elnevezésű, Németország legnagyobb római fesztiválján először lépett a trieri aréna homokjára.

"Nemcsak izgalmas sport ez, hanem maga a kézzel fogható történelem" - fejtette ki Lennart Gawell, a gladiátoriskola egyik tanítványa. A hétköznapokban gazdasági informatikát tanuló fiatal férfi gyerekkora óta érdeklődött a római történelem iránt. Elsősorban a Trierben megtalálható római kori építmények keltették fel a figyelmét: Trier Németország legrégebbi városa, i. e. 16-ban alapították a rómaiak Augusta Treverorum néven.

Bár a XXI. századi gladiátorok felszerelése az eredeti szabályok alapján készül, Krüger szerint "ez sem veszélyesebb sport, mint a kézilabda - zúzódások, horzsolások és egyéb sebek bárhol előfordulhatnak".

A fegyverek és a védőfelszerelés az ókori minták alapján készülnek - egy-egy sisak modelltől függően 400-900 euróba (106-240 ezer forint) kerülhet. A pajzsok elkészítéséhez viszont ma már csavarokat és szegecseket is használnak, így nem használódnak el olyan hamar.

"Számomra nemcsak a küzdelemről van szó, hanem át is szeretném adni a tudásomat" - mondta el Krüger, aki tizenkét évnyi, küzdősportok terén szerzett tapasztalattal vágott neki az iskolaalapításnak. A gladiátorképzőben rövid szemináriumokat tartanak cégeknek, illetve egynapos gladiátortábort is rendeznek a kétezer éves trieri amfiteátrumban.

És hogy mi kell ahhoz, hogy valaki jó gladiátorrá váljon? "Elengedhetetlen a küzdősportok illetve a történelem iránti lelkesedés és elkötelezettség. Emellett szükség van egy nagy tapasztalatokkal rendelkező mesterre és sok-sok edzésre. Csak húsz küzdelem után nevezheti magát valaki igazi gladiátornak" - sorolta a kritériumokat Krüger.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×