eur:
401.21
usd:
366.92
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Humorral fejezik ki agressziójukat a nevettetők?

A humor az agresszió kifejezése, aki pedig másokat megnevettet, többre tartja magát közönségénél - véli egy német tudós.

Mások megnevettetésének képessége bizonyos fokú kontrollt biztosít a közönség tagjai fölött, a domináns emberek pedig ki is használják ezt, hogy megmutassák, ők irányítanak - állítja a Freiburgi Egyetem munkatársa, Helga Kotthoff.

Akik a "csúcson vannak", könnyebben megnevettethetnek másokat, és szabadabban lehetnek agresszívebbek is, márpedig a legtöbb mókás dolog mások kárára vicces. Ha valaki viccelődik, magához ragadja a helyzet irányítását azoktól, akik a hierarchiában magasabban állnak, ami rizikós a lejjebb elhelyezkedők számára. Ezért alakult úgy, hogy az 1960-as évek előtt a nők csak nagyon ritkán nevettettek, hiszen nem engedhették meg maguknak - magyarázta a szakértő.

A gyerekek fejlődése során már nagyon korán megmutatkozik, kiből válik majd nevettető: a fiúk négy-öt éves korukban gyakrabban viccelnek, többször bohóckodnak, míg a lányok inkább a közönség soraiban foglalnak helyet. A nők később aztán viccesebbek lesznek, mert levetkőzik azt az érzést, hogy a mókázás nem nőies - véli Helga Kotthoff.

A tudós szerint a humort a nők társadalmi kapcsolatok kialakítására, azok szorosabbra fűzésére használják, míg a férfiak legtöbbször azért viccelődnek, hogy kieresszék a gőzt. Az viszont mindkét nemre jellemző, hogy mások irányítására próbálják használni nevettető képességüket.

Az 1960-as évek szexuális forradalmáig viszonylag kevés nő szórakoztatott nyilvánosan vagy akár privát, hiszen a humor az agresszió kifejezésének egyik formája. "Az 1980-as évek végén egy kutatás kimutatta, hogy a férfiak arra használják a vicceket, hogy verbálisan levetkőztessék a nőket, akik visszautasítják próbálkozásaikat; a férfiak humora alapvetően agresszív" - mondta Helga Kotthoff. A szakértő kutatásának eredményei a Journal of Pragmatics című lapban jelenik meg.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×