eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kevésbé veszélyezteti a mellrák a migréneseket

Kisebb eséllyel alakul ki mellrák a migrénes nőknél - állapították meg amerikai tudósok. A 4500 fős kutatás során az is kiderült, hogy ez a menopauza előtt álló, és az azon már túljutott nőkre is igaz.

Egyelőre nem találtak magyarázatot a kutatók arra, miért kisebb - 26 százalékkal - a mellrák kialakulásának esélye az olyan nőknél, akik migréntől szenvednek.

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutatási Központ munkatársai azt is megállapították, hogy a kapcsolat akkor is fennáll, ha figyelembe veszik az olyan hatásokat - például az alkoholfogyasztást, vagy a hormonpótló terápiát - is, amelyek egyaránt szerepet játszhatnak a migrén megjelenésében és közük lehet a mellrák kifejlődéséhez.

A kutatók szerint az ok a hormonokban keresendő, ám hogy pontosan mi az, még nem lehet tudni.

A migrén egyaránt "védi" a menopauzán innen és túl lévő nőket is. Ez a megfigyelés azért fontos, mert bizonyos kockázati tényezők csak az egyik, illetve csak a másik csoportra jellemzőek.

"Tudjuk, hogy a migrén összefügg a hormonokkal, ezért is kezdtünk errefelé kutakodni. Vannak ötleteink arra, mi lehet az ok, de egyelőre nem világos, hogy e kapcsolat milyen bilológiai folyamatok hatására jött létre" - mondta a mellrákszakértő Christopher Li.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×