INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Neverland komoly riválisa lehet Gracelandnak

InfoRádió / MTI
Komoly riválisa akadt az Elvis Presley 1977-es halálának emlékét őrző Gracelandnek, Michael Jackson kalifornai híres birtoka, a 2005 óta üresen álló Neverland.

Michael Jackson még 2005-ben - a gyermekmolesztálással kapcsolatos pere után - hagyta el a Pán Péter inspirálta fantáziabirodalmat, mely 2008 óta a Colony Capital LLC tulajdonát képezi. Az énekest nem a farmon fogják eltemetni, de a pop királyának "emlékművét" csütörtökön ismét megnyitották a látogatók előtt, akik szabadon bolyonghattak a labirintusszerű folyosók, kiüresedett szobák és elhagyatott játékvasutak maradványai között.

Neverland komoly riválist teremthet ezzel Elvis Presley emlékhelyének, melyet 1982-ben nyitottak meg a nyilvánosság előtt és amely évente 600 ezer látogatót vonz. A "Presley-üzem" - a jogdíjak, Graceland és a Heartbreak Hotel bevételei - tavaly 11,7 millió dollár (2,3 milliárd forint) bevételt hozott.

"Michael Jackson világszerte ismert volt és valószínűleg még Elvisénél is erősebb a rajongói bázisa. Neverland sokkal nagyobb Gracelandnél és Los Angeles már így is a legfőbb turistacélpontok közé tartozik" - mondta Roger Brooks, a Destination Development International vállalat vezetője. "Neverland megtestesíti mindazt, ami Michael Jackson volt, a jót és a rosszat egyaránt. Évente akár egymillió látogatót is fogadhatna. Az emberek kíváncsiak. Látni akarják, hogyan is történtek a dolgok pontosan. Jackson Neverlandben élte meg életének néhány legdrámaibb pillanatát, majd elmenekült innen, de ez éppúgy hozzátartozik a történethez" - nyilatkozta Brooks a Reuters hírügynökségnek.

"Korai lenne még bármit is mondani a birtok jövőjével kapcsolatban" - mondta a Colony vállalat, mely egy Jacksonnal kötött megállapodás keretein belül vásárolta meg a birtokot, hogy megmentse azt a jelzálog érvényesítésétől. Az utóbbi napokban persze nyüzsgött az élet a farm körül a gyászolók, valamint a sürgölődő teherautók és munkások sokasága miatt.

Jackson 1988-ban vásárolta az 1200 hektáros neverlandi birtokot, ahol vidámparkok, egy egzotikus állatokat felvonultató állatkert és számtalan szobor, köztük jó néhány Pán Pétert, valamint Charles Dickens regényeinek gyermekszereplőit megelevenítő alkotás is helyet kapott. A látogatók még abba az első emeleti hátsó hálószobába is benézhetnek, amely központi szerepet játszott az énekes 2005-ös perében. Jackson akkor úgy tartotta, hogy a bizonyítékok után kutató hatóságok szétzúzták a hely szellemét.

A birtok 2008-ra meghirdetett, majd elmaradt elárverezését megelőzően kiürítették a házból az énekes bútorait, játékait és albumait. "Elvittünk mindent, a kapuktól kezdve a kandallókon át a csillárokig mindent" - mondta Darren Julien, az árverés egyik illetékese. "Még akkor is varázslatos hely volt, amikor átadták nekünk. A külső rész kissé ütött-kopott volt,..., de belül a szobák pont olyan állapotban voltak, ahogy Michael itt hagyta őket 2005-ben" - tette hozzá. A mintegy 1400 tárgy, köztük Jackson flitteres fellépő ruhái és az arany szegéllyel befutatott trónja most majd minden bizonnyal visszakerülnek a házba.

A címlapról ajánljuk