eur:
385.17
usd:
354.88
bux:
68044.87
2024. május 21. kedd Konstantin

Tisztességes temetést rendeznének a legendás törvényen kívülinek

Tisztességes temetést rendeznének Ned Kellynek, az 1880-ban kivégzett hírhedt ausztrál törvényen kívülinek családtagjai. A rokonok DNS-tesztet kérnek, hogy kiderüljön, valóban az útonálló maradványait hantolták-e ki egykori börtöne udvarán.

Ned Kelly - az ausztrálok Robin Hoodjának - maradványainak kiadatását kérik rokonai Victoria állam kormányától: tisztességes temetést szeretnének rendezni a néhai törvényen kívülinek, akit 1880-ban, 25 éves korában akasztották fel három rendőr megöléséért, és szertartás nélkül hantolták el az Old Melbourne fegyház területén.

A néhai törvényen kívüli és 32 másik kivégzett holttestét 1929-ben kiásták és a Pentridge börtönben temették újra. Régészek tavaly feltárták a területet, akkor kerültek elő a jelöletlen koporsók, amelyek egyike valószínűleg Ned Kelly csontjait rejti.

A családtagok kérvényét támogatja a Pentridge volt lelkésze is. Peter Norden atya ismeri a híres-hírhedt útonálló egyik rokonát - egyik lánytestvérének leszármazottját -, aki adna DNS-mintát egy teszt elvégzéséhez, amellyel azonosíthatnák Kelly maradványait.

Norden atya szerint a helyi kormányzatnak valamilyen módon meg kellene emlékeznie a börtön területén eltemetettekről, ám attól tart, hogy az ott felépítendő lakópark kivitelezőit nem érdekli az ott nyugvó elítéltek méltósága.

A victoriai kormány kulturális irodájának szóvivője közölte: igazságügyi orvosszakértő próbálja majd meghatározni a koporsókból előkerült tetemek személyazonosságát, ezután pedig a kabinet dönt arról, hogy rokonaik újratemethetik-e a kivégzetteket.

Ned Kelly és bandája 1880. június 28-án került rendőrkézre - azelőtt két esztendőn át bujkált a hatóságok elől. A négyfős csapat három tagját egy hosszúra nyúlt tűzpárbajban lőtték le az egyenruhások, Kelly azonban túlélte az összecsapást: bár több lövedék is elérte, jó részüktől megvédte az ekevasakból öntött, házilag készített páncélja.

Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden a déli órákra bő háromhavi csúcsra ugrott a forint 385 közelében az euróval szemben, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB a Portfolio elemzői felmérésével egyező mértékű, 50 bázispontos vágást hajtott végre 7,25%-ra, amelyre a forint nem mutatott érdemi reakciót, 385,5 körül ragadt. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délután 3 órási jegybanki sajtótájékoztató üzeneteire. Reggel Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel, de ez most nem okozott érdemi forintpiaci reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×