eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ücsörgés helyett kocogás: fitten tarthatnak a számítógépes játékok

A számítógépes játékokat sokáig ellenségnek tartották szülők és szakértők, mert hosszú órákra a monitor vagy a televízió elé ragasztották a gyerekeket. Akadnak azonban játékok, amelyeket a fotelban tespedve már nem lehet végigcsinálni.

Nem lesz kövérebb a gyerek, ha sokat játszik az új számítógépes játékokkal, állítják a kutatók, a szülők pedig örülnek a hírnek.

A közelmúltban több kutatás is készült arról, milyen hatással vannak az olyan aktív játékok, mint például a Nintendo Wii programjai a gyerekek fizikai állapotára: miközben a fiatalok ezeket játsszák, négyszer annyi kalóriát égetnek el, mintha a fotelban ücsörögve nyomogatnák a gombokat.

A játékok új generációjának lényege, hogy a játékos mozogjon is: a televízió vagy a monitor előtt teniszezhet, bokszolhat vagy golfozhat, kezében tartva a konzolhoz tartozó mozgásérzékelős irányító(ka)t, amelyekkel az adott sport mozdulatait kell utánoznia. A Wii használói az életükre törő kalózokkal is megvívhatnak, de, ha beszerzik a szükséges különleges szőnyeget, kocoghatnak vagy táncolhatnak is.

Játszva fogyni?

A Hongkongi Egyetem kutatói nemrégiben olyan 6 és 12 év közötti gyerekeket vizsgáltak, akik gyakran játszottak ilyen játékokkal. Az eredményből azt a következtetést vonták le, hogy a Wii és a hasonló konzolok segíthetnek az elhízás megelőzésében, hiszen 35 percnyi játékkal 150 kalóriát lehet elégetni.

A Dél-Karolinai Egyetem munkatársa, Russell Pate szerint is fontos meglátni, hogy az ilyen aktív játékoknak, amelyeket, akár tetszik, akár nem, mindig is játszani fognak a gyerekek, fiatalok, pozitív hatása is lehet.

"Ha ezek a gépek mozgásra késztetik a gyerekeket, az nagyon jó" - jegyezte meg Tam Fry, a kóros túlsúllyal összefüggő problémákkal is foglalkozó brit Nemzeti Elhízási Fórum munkatársa, megjegyezve: azért az ilyen játékok sosem fogják tudni pótolni a szabadban eltöltött időt.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×