eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Pótolhatatlan értékeket mocskoltak be a békefenntartók

ENSZ-békefenntartók tettek tönkre hatezer éves állat- és emberábrázolásokat a Nyugat-Szaharában. A sziklarajzokat a katonák festékkel fújták le, többen a nevüket és a látogatásuk dátumát is megörökítették.

A Nyugat-Szaharában szolgálatot teljesítő ENSZ-katonák rongáltak meg több helyszínen is ősi rajzokat és véseteket.

A Lajuad közelében fekvő sziklákra - amelyeket a helyi őslakosok, a sahravik misztikus helynek tartanak - eredetileg útvonaljelzéseket fújtak festékszóróval a békefenntartók, később azonban egyre többen élték ki rajta művészi hajlamaikat.

A Minurso program keretében több mint 30 országból érkeztek békefenntartók Nyugat-Szaharába, hogy felügyeljék a fegyverszünetet a megszálló marokkói erők és a függetlenségért küzdő Polisario Front nevű szervezet között.

Nevek, dátumok

Több katona a nevét és látogatása dátumát is megörökítette a sziklákon - az úgynevezett Ördög-hegyen. Az egyik graffitiző azt is felírta a sziklákra, hogy Horvátországból érkezett: "Petar CroArmy" - fújta fel a falra. Egy másik, cirill betűkkel írt szöveget egy bizonyos Jevgenyij fújta rá a hatezer éves állatfigugurákra.

Egy másik, különleges rajzokkal díszített sziklánál egy bizonyos Mahmoud is Egyiptomból, de Ibrahim is vágyott arra, hogy az utókor is emlékezzen rá. Akárcsak Issa, egy kenyai őrmester.

A Minurso vezetője, Julian J. Harston elmondta: megdöbbentette, hogy micsoda vandálságot követtek el a békefenntartók.

"Elképedtem. Az ember azt hinné, tudják, hogy mit szabad és mit nem. Végtére is ezek tisztek, nem 'kopaszok'" - háborgott a parancsnok, aki kijelentette: értesíteni fogják a haderőt biztosító országokat a történtekről.

Kétségek

Szakértők szerint a békefenntartók módszeresen pusztítják Nyugat-Szahara kulturális örökségét, ezzel pedig megsértenek egy 1954-es nemzetközi egyezményt, amely a kulturális értékek védelméről szól fegyveres konfliktusok esetén.

A nyugat-szaharai eset ismét lángra lobbantotta az ENSZ-békefenntartók viselkedéséről szóló vitát.

Tavaly januárban a nemzetközi szervezet beismerte, hogy 200 katona ellen szexuális bűncselekmények miatt indított fegyelmi eljárást, májusban pedig kiderült, hogy pakisztáni békefenntartók kongói milíciáknak adtak el fegyvereket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×