eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mesés kincseket találtak

Mesés leletre bukkant egy brit kincsvadász. A bronzkori szekercék értékét nyolcvanezer fontra, 27,5 millió forintra becsülik a szakemberek.

A 60 éves Tom Pierce fémdetektorral vizsgálta a földet egy Dorset-grófságbeli farm területén, amikor a készülék jelzett, a férfi pedig talált egy szekercefejet, majd tovább kutatva újabb tárgyakat.

Tom Pierce és társa, Les Keith két nap alatt mintegy 500 bronztárgyra bukkant, amelyek három évezredet töltöttek földben.

A 268 szekercefejből álló lelet minden idők legnagyobb, Nagy-Britanniában talált lelete. A régészek szerint a bronztárgyakat egy környékbéli település lakosai készíthették. A felszerelést az isteneknek szóló áldozati felajánlásként ásták el.

A bronztárgyakat jelenleg a British Museum szakemberei tanulmányozzák. A férfi egyébként várhatóan pénzjutalmat kap felfedezéséért.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×