INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Bezárt a 150 éves kocsma

InfoRádió / MTI
Százötven éves fennállása után bezárt Mexikó legrégibb kocsmája, amelyet több tucat elnök látogatott meg, még a kubai vezér, Fidel Castro is, amikor száműzetésben élt az országban.

A Nemzeti Palota és a mexikóvárosi székesegyház közötti mellékutcában található El Nivel nevű kocsma ajtaját lakattal lezárták, s az ajtót egy cetli lóg: "Felújítás miatt meghatározatlan ideig zárva".

A kocsmárosnak, Ruben Aguirrének új helyet kell keresnie intézménye újbóli megnyitásához, mert elvesztette azt a hosszú - 17 évig tartó - jogi csatát, amelyet az épület tulajdonosával, a mexikói Nemzeti Autonóm Egyetemmel folytatott.

A tulajdonos szerint azért vesztette el a pert, mert bár az édesapja negyven éve vásárolta a kocsmát, majd halála után ugyan ráhagyta a fiára, minden dokumentumon az édesapja neve szerepel, és nem az övé.

Az El Nivel 1855-ben nyílt meg, miután megkapta az első kocsmaműködtetési engedélyt néhány évvel az amerikai-mexikói háború után. Azért kapta az El Nivel (A szint) nevet, mert a hatóságok hajdanán ebben az épületben mérték a várost elöntő árvizek magasságát.

Ruben Aguirre az engedély eredeti példányát egy széfben őrzi a központi bankban, mivel értékes történelmi dokumentum. Az engedély bekeretezett másolata a kocsma falán függött.

Az El Nivel írók, művészek, társadalmi aktivisták, újságírók és bohémek törzshelye is volt, de turisták is előszeretettel látogatták. A hely egyik specialitása egy vodkából, ánizs- és narancslikőrből álló keverék volt.

A kocsma tulajdonosa szerint legalább harminc mexikói elnök látogatott el a cantinába hivatali idejében, már csak azért is, mert az elnökök a közeli Nemzeti Palotában dolgoztak.A kocsmáros szerint az 1950-es években Fidel Castro Che Guevarával együtt kereste fel az El Nivelt.

A címlapról ajánljuk