eur:
388.56
usd:
361.55
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Csak az eltűnt kislány holtteste adhat bizonyosságot?

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy perbe fogják a Portugáliában eltűnt Madeleine McCann szüleit, a Times című brit lap által megszólaltatott büntetőjogászok szerint azonban az eddig kiszivárgott információk alapján a vád nem áll majd túl erős lábakon.

Áldozatok vagy gonosztevők? Világszerte milliókat foglalkoztat ez a kérdés, amelynek alanyai a május 3-án eltűnt kislány szülei, Gerry és Kate McCann. Az ügy iránt érdeklődő jogászok nagy része egyetért abban, hogy a szülők ellen várhatóan elinduló eljárás sikeressége szinte teljesen a törvényszéki bizonyítékok erején múlik.

A jövőbeni per megítélésénél figyelembe kell venni az ügyet övező hatalmas médiafelhajtást és a szülők ellen forduló közhangulatot is, hiszen a jogászok sem vonhatják ki magukat teljes egészében ezek hatása alól.

Visszatérve a törvényszéki bizonyítékokra: egy neve elhallgatását kérő büntetőjogász szerint a védelem számára a legtöbb gondot a birminghami bűnügyi labor minőségi munkája okozhatja, továbbá az a nagy mennyiségű haj, amelyet a hírek szerint a McCann-ék által a kislány eltűnése után 25 nappal bérelt autó csomagtartójában találtak.

A DNS-vizsgálat szakértői valószínűleg arra is képesek lesznek majd választ adni, hogy a kislány örökítő anyaga közvetlenül a testéről, vagy a ruhájáról, tárgyairól került-e az autóba.

A (holt)test megtalálása természetesen sokat lendítene az ügyön, hiszen következtetni lehetne a halál okára, de - amint John Cooper tapasztalt ügyvéd rámutatott - sok embert ítéltek el már gyilkosságért a holttest megtalálása nélkül is.

Mindemellett azonban számolni kell a nyomozás kezdeti szakaszában elkövetett hibák következményeivel is, a portugál rendőrök későn érkeztek és sok esetben nem kezelték az elvárható alapossággal a bizonyítékokat.A név nélkül nyilatkozó büntetőjogász úgy véli: erősen valószínűtlen az a forgatókönyv, amelyet a vád körvonalaz. Szerinte a védelem egyebek mellett arra a három hétre koncentrál majd, amely az autó kibérlése és a DNS-nyomok begyűjtése között eltelt, ami elég hosszú ahhoz, hogy az örökítő anyag ruhákról és játkokról kerüljön az autóba.

Egy leeds-i ügyvéd úgy véli: a védelem azt a kérdést is felteszi majd, hogy ha a holttest 25 napig a család által bérelt apartman közvetlen környezetében volt elrejtve, hogyhogy nem találták meg.

Simon Myerson szerint nehéz lesz bizonyítani azt is, hogy ha a szülők ölték meg Madeleine-t, miként leplezhették tettüket ilyen tökéletesen, hogyan fuvarozhatták el teljesen észrevétlenül a holttestet a hatalmas médiafelhajtás közepette.

Végül pedig a védelem megkérdezi majd, miért engedte a portugál rendőrség, hogy a vizsgálat után a szülők ismét használják az ominózus autót.

Egy másik büntetőjogász, Robert Brown arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tűnik valószerűnek a szülők bűnösségét feltételező forgatókönyvnek az a része sem, hogy McCannék a hatalmas médiakampány révén akarták megúszni a gyilkosságot, hiszen pont a feltűnés kerülése lett volna logikus egy ilyen helyzetben.

A neve elhallgatását kérő szakember szerint egyébként a szülők ártatlanok, de ezt még be is kell bizonyítaniuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×