eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Megússza a büntetés a Harry Potter-regény kalózfordítója

Nem kerül bíróság elé az a francia fiatal, aki önszorgalomból lefordította és feltette az internetre a Harry Potter és a halálos szentek című könyvet. A történet szerzője, J. K. Rowling döntött úgy, hogy nem pereli be a kalózfordítót.

A 16 éves francia fiatal napokkal a kötet angol nyelvű kiadásának megjelenése után befejezte, és feltette az internetre a saját fordítását. A kalózfordítót a múlt héten tartóztatták le Aix-en-Provence-ban.

A fiatal állította, hogy nem akart nyerészkedni, nem várt pénzt senkitől a fordításért. A Potter-könyvek francia kiadója, a Gallimard sem akart kártérítést a tinédzsertől, csak a szerzői jogok védelme volt a célja a feljelentésnek.

A varázslóinak történetének hetedik, befejező része július 21-én jelent meg; a francia nyelvű kötet október 26-án kerül a boltokba. A kalózkiadás ügyében nyomozókat nagyon meglepte, hogy a fiatal fordítása "majdnem professzionális" minőségű.

A kötet kalózfordításai egyébként több más országban is megjelentek már - például Kínában, ahol egyébként is súlyos problémát jelent a szerzői jogok tiszteletben tartása. A kínai kiadók attól tartanak, hogy a hetedik kötet kalózkiadása is hamarosan megjelenik.

A Harry Potter és a halálos szentek egyébként minden idők legkelendőbb könyve: a megjelenése utáni első 24 órában 11 millió kötetet adtak el belőle világszerte.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×