eur:
394.12
usd:
354.34
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit

95 év után azonosították a Titanic katasztrófájának gyermekáldozatát

Kilencvenöt év után, DNS-vizsgálattal azonosították a Titanic legfiatalabb megtalált áldozatának holttestét. Róla sikerült utoljára megállapítani a katasztrófában elhunyt gyerekek közül, hogy melyik család tagja volt.

A kisfiú maradványai csaknem egy évszázadon át nyugodtak egy "ismeretlen gyermek" feliratú sírkő alatt, a tudósoknak azonban végre sikerült azonosítaniuk a 19 hónapos korában elhunyt Sidney Leslie Goodwint - a tragédia gyerekáldozatai közül utolsóként.

A kis Sidney családja csak a véletlen folytán került a Titanic fedélzetére. A nyolctagú család feje, Fred Goodwin 1912-ben úgy döntött, követi az Egyesült Államokba a testvérét, aki akkoriban Niagara Fallsban dolgozott, és a villamosmérnök végzettségű férfi is azt remélte, hogy munkához jut az ott épülő erőműben.

A család eladta fulhami házát, és jegyet foglalt egy kis személyszállító gőzös harmadik osztályára, amely Southamptonból indulva szelte volna át az óceánt.

A hajó azonban szénbányászok sztrájkja miatt nem indult útnak, ezért a Goodwin családot a Titanicra irányították. Mindannyian életüket vesztették azon a tragikus áprilisi éjszakán, amikor a hatalmas tengerjáró jéghegynek ütközött, és elsüllyedt.

A jeges vízből egyedül a család legfiatalabb tagjának, a kis Sidneynek a holtteste került elő, hat nappal a tragédia után. Szüleit, Fred és Augusta Goodwint, valamint testvéreit, a 16 éves Lilliant, a 14 éves Charlest, a 11 éves Williamet, a 10 éves Jessie-t és a 9 éves Haroldot örökre elnyelte az óceán.A kisfiút 153 másik áldozattal együtt a halifaxi Fairview temetőben helyezték örök nyugalomra, kutatók azonban 2001-ben engedélyt kaptak arra, hogy exhumálják a testet, valamint, hogy megállapíthassák személyazonosságát.

Az odaveszettek iratainak átvizsgálása után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy négy a megtalált kicsihez hasonló korú gyerek volt a fedélzeten: Gosta Paulson, Eino Panula, Eugene Rice és Sidney Goodwin.

2002-ben a DNS-vizsgálatok után a kutatók nyilvánosságra hozták, hogy a kisfiú nagy valószínűséggel a finn Eino Panula, aki 13 hónapos korában halt meg a tragédiában szüleivel és négy testvérével együtt. Rokonai el is utaztak Halifaxbe, hogy leróják tiszteletüket a sírja előtt.

A tudóscsoport később újabb bizonyítékokhoz jutott a holttest fogainak pontosabb vizsgálata után, amely megállapította, hogy a gyermek közel kétéves volt, nem egy. Az újabb DNS-tesztből kiderült, hogy a minták nem egyeznek a Panula család még élő tagjaiéval. A Goodwin család egyik nőági rokonától is mintát vettek, és kiderült: megvan a kapcsolat.

Egy másik bizonyíték is segített a gyerek azonosításában: egy gyerekcipő, amely a korabeli dokumentumok szerint egy, a halifaxi temetőben nyugvó kicsié volt. A cipőn elvégzett vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a lábbeli Angliában készült.

A Titanic 1912. április 14-i katasztrófájának még két túlélője van életben: a 96 éves trurói Barbara Dainton és a 95 éves southamptoni Millvina Dean.

Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×