eur:
396.28
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Háborúzni is kész Egyiptom Nefertitiért

Háborút ígér Egyiptom, ha Németország nem adja át - legalább kölcsönbe - Nefertitinek, Ehnaton fáraó feleségének a mellszobrát. Az alkotást egy német régész csempészte ki az afrikai országból még 1912-ben.

"Pokollá tesszük a múzeumok életét. Tudományos háborút indítunk" - jelentette ki a műkincseket felügyelő egyiptomi szervezet főtitkára, Zahi Hawass.

Az egyiptomiak abban bíznak, hogy a fenyegetés hatásos lesz, és a berlini Egyiptomi Múzeum, ha nem is véglegesen, de legalább kölcsönbe átadja nekik Nefertiti királynő 4300 éves mellszobrát az új, a gizai piramisok tőszomszédságában álló múzeum 2012-es megnyitójára.

Nem adják

A szobor azóta van német kézben, hogy egy német archeológus, Ludwig Borchard 1912-ben rátalált a sivatagban, majd kicsempészte az országból.

A német illetékesek nem hajlanak a megegyezésre, mert szerintük Ehnaton fáraó feleségének mása túl törékeny ahhoz, hogy csak úgy egyik helyről a másikra cipeljék.

"Nefertiti nem popsztár, hogy csak úgy turnéra induljon" - fogalmaztak.A berlini intézmény vezetője, Dietrich Wildung szerint nem kétséges, hogy a műalkotás német tulajdon, mert az ásatás (amelynek során rátaláltak) finanszírozója, James Simon 1920-ban a múzeumnak adományozta.

A múzeum vezetője szerint a szobor nem vált volna világhírűvé, ha Egyiptomban marad.

Harcolnának

"Soha többé nem rendezünk kiállítást Németországban, ha a héten visszautasítják a kérésünket, hogy a szobrot három hónapra Egyiptomban állíthassuk ki" - mondta Zahi Hawass.

A németek, állítja Egyiptom képviselője, attól tartanak, ha átadják a műkincset, soha többé nem kapják vissza.

A különleges mészkőből készült szobrot Herman Göring egy alkalommal vissza akarta adni az egyiptomiaknak, Adolf Hitler azonban közbeszólt: Nefertiti szobra a Führer szerint a korona legszebb éke, az átalakított Berlin, új nevén Germania egyik fő látványossága lett volna.

Dühösek

"Tényleg vissza akarom kapni" - közölte Zahi Hawass, akivel a legtöbb egyiptomi egyetért.

Rettentően felháborította őket ugyanis, hogy 2003-ban a németek megengedték két művésznek, hogy a kincset egy majdnem teljesen meztelen, bronzból készült, női testet ábrázoló szobor tetején filmezzék le. A felvételeket a velencei Biennáléra szánták, de végül nem küldték el.

Az egyiptomi illetékesek szerint ez a szobor elleni sértés volt, ezért meg is tiltották a németeknek, hogy bármiféle kutatást végezzenek az országuk területén.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×