eur:
394.44
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Választás 2018: ezek lesznek a legizgalmasabb körzetek

Több olyan választókerület van az országban, ahol nem csupán helyi jelentősége lesz annak, hogy április 8-án ki nyeri meg az országgyűlési képviselőválasztást. Közéjük tartozik Veszprém megye 3-as számú körzete, ahol a Jobbik három évvel ezelőtt nagyon fontos győzelmet aratott egy időközi voksoláson.

Tapolcán, Ajkán és Sümegen és a Veszprém megyei 3-as számú választókerület többi településén három évvel ezelőtt Lasztovicza Jenő Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő 2015. január 8-i halála miatt kellett időközi választást tartani. Az április 12-én megrendezett voksolás országos jelentőségű eredménnyel zárult: Rig Lajos kórházi szakápoló, tapolcai alpolgármester a szavazatok 35,49 százalékát bezsebelve megszerezte a Jobbik első egyéni parlamenti mandátumát.

A kormánypártok jelöltje Fenyvesi Zoltán ajkai iskolaigazgató, a Veszprém Megyei Közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke volt, aki csak 365 szavazattal kapott kevesebbet ellenfelénél egy olyan választókerületben, amelyben 71 ezren szavazhatnak és 30 ezren éltek is ezzel a jogukkal. Rajtuk kívül volt még húsz jelölt, de még az MSZP és a DK embere, Pad Ferenc szakszervezet-vezető is több mint 2400 szavazattal kevesebbet kapott, mint a második helyezett fideszes, a többségüknek pedig még száz voksot sem sikerült összegyűjtenie.

A 2015-ös tapolcai időközi országgyűlési képviselőválasztáskampánya a hevességével is kiemelkedett a mezőnyből.

Pad Ferencet egy névtelen kiadványban megpróbálták felelőssé tenni az ajkai vörösiszap-katasztrófáért, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilas pártnak nevezte a Jobbikot, Rig Lajost pedig egy újságcikkben megvádolták, hogy az SS tetoválását viseli a testén és a régi Facebook-bejegyzései alapján rasszista. „2012-ben – visszaemlékezni, hogy – én mit és miért mondtam, az nagyon nehéz dolog, ugyanúgy, ahogy most megkérdeznének tőlem egy József Attila-idézetet, azt se tudnám” – reagált akkor a jobbikos politikus.

2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök is fontosnak tartotta, hogy személyesen ellátogasson a körzetbe. A kampány fő témája egyébként az egészségügyi ellátás volt, a tapolcai kórházat ugyanis 2012-ben bezárták. Ennek politikai súlyát érezve a kormány a választás előtt bejelentette, hogy 2,3 milliárd forintot költ el a helyi egészségügy fejlesztésére. Fenyvesi Zoltán is sokat beszélt erről a kampányban.

Idén április 8-án ismét országos jelentősége lesz ennek a választókerületnek, ugyanis a Jobbik és a Fidesz is ugyanazt azt embert indítja, mint 2015-ben,

Rig és Fenyvesi tehát újra összecsap.

Az MSZP és Párbeszéd Kárpáti Lajost, az LMP Takács Lajost, a Munkáspárt pedig Hajós Erikát indítja. A Nemzeti Választási Bizottság eddig csak őket vette nyilvántartásba, de úgy tudjuk, hogy Molnár Tibor személyében az Együttnek, Csermák Éva személyében pedig a Momentumnak is lesz vagy lehet országgyűlési képviselőjelöltje Veszprém megye 3-as számú választókerületében, ahol Sümeg fideszes, Ajka szocialista, Tapolca pedig a Jobbik és a Fidesz között ingadozó településnek számít, április 8-án tehát ismét kiélezett verseny és szimbólum értékű eredmény várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×