eur:
401
usd:
366.73
bux:
0
2024. október 11. péntek Brigitta
Hajó készül kikötni a balatonfenyvesi kikötőben a vihar előtt 2020. július 21-én este.
Nyitókép: MTI/Varga György

Mi jön még, a Balaton is kibillent a medréből

A Kirk hurrikán még a magyar tengeren is gondot okozott.

Elmozdította a Balatont az erős szél csütörtök délben – mondta Csonki István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság nyugalmazott igazgatója a veol.hu-nak.

Korábban a HungaroMet azt írta, hogy Európa partjait elérte egy olyan ciklon, amely a korábban aktív, Kirk nevű hurrikánig követhető vissza, ez a ciklon térségünkben kiadós csapadékot és erős szelet okoz, ez pedig „kibillenti” majd a Balaton vízszintjét.

Csonki István megerősítette: valóban kilengett a Balaton, a tó hosszirányban mozdult el 40 centimétert, az erős szél miatt. Így a Balaton vízszintje Balatonakarattyánál 78 centiméter, Balatonaligánál 118 centiméter volt csütörtök délben.

A jelenség nem kivételes, 2020 februárjában egyméteres különbség volt a keszthelyi és a balatonfűzfői vízállás között, amikor kilengett a Balaton.

Ahogy csillapodik a szél, a tó is megnyugszik, visszarendeződik minden.

A HungaroMet arra is felhívta a figyelmet, hogy a hurrikánok olyan, a mérsékelt övi ciklonoknál kisebb méretű, de erősebb szelet okozó légörvények, amelyek az energiájukat a meleg tengerből nyerik. Minél melegebb a tenger, annál több vízgőzt képesek felvenni, amely a hurrikánban feláramolva és kondenzálódva hatalmas mennyiségű csapadékot okoz, felfűti és forgásba hozza a rendszert – írták.

Megjegyezték, a nyílt óceán bizonyos fokig "kordában tartja" a hurrikánokat, ugyanis ha nagyon megerősödik a szél, akkor az mélyen felkeveri és a felszínre hozza a hidegebb tengervizet, ami gyengíti a légörvény erejét.

Abban az esetben azonban, ha a hurrikán sekélyebb és melegebb tenger fölé kerül, ez a fékező mechanizmus megszűnik és a hurrikán felerősödik. Amennyiben a hurrikán kontinens fölé sodródik, már nem áll rendelkezésére a meleg tengervíz és a légörvény gyorsan veszít az erejéből.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita rock and roll volt
Bejelentés vállalkozóknak: jön a Demján Sándor-program

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.

Kiss J. László az Arénában: patthelyzet Ausztriában, akár előre hozott választás is jöhet

Az Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt többséget szerezne, és a programokat is könnyen össze lehetne fésülni, mégis valószínűbb, hogy a választáson vesztesek alkothatnak többpárti koalíciót – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Özönlenek az orosz katonák Kurszkba, újabb offenzívát indíthat Kijev – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Kijev augusztusban indított nagyszabású hadműveletet az oroszországi Kurszk területe ellen, Moszkva mostanra jelentős erősítéseket telepített át a területre – írja az Ukrajinszka Pravda. Nem kizárt, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen – idézi Andrej Kolesznyik orosz parlamenti képviselőt az MK.ru. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×