eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond új könyvének, a Huszárvágás - A magyar konnektivitás stratégiája című kötet bemutatóján, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni oktatási központjában 2023. december 19-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Orbán Balázs: a Mathias Corvinus Collegium a magyar nemzet ügyét szolgálja

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) olyan intézmény, amely a magyar nemzet ügyét szolgálja, a magyarság értékeit akarja megőrizni - hangoztatta a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke a szervezet tanévnyitó ünnepségén csütörtök este Budapesten.

Orbán Balázs úgy fogalmazott, az MCC-ből kikerülő fiataloknak, az új generáció tagjainak fontosabb lesz a magyar érdek, mint bármely globalista ideológia. Nem arra használjuk az erőforrásainkat és a tehetségünket, hogy még több globalista gondolkodású embert adjunk a világnak - fogalmazott.

Véleménye szerint ezért is támadják az intézményt, amelynek mára "súlya és tétje van". Beszédében idézett a Közép-európai Egyetem (CEU) professzoraitól, és szerinte a "Soros egyetem" oktatói azért "tekintenek rossz szemmel" az MCC-re, mert az sikeres. Évről évre egyre több a diák, egyre több a jelentkező, egyre jobbak az oktatók, egyre több a nemzetközi partner, egyre nagyobb a leadott intellektuális teljesítmény - sorolta Orbán Balázs. "Nem vagyunk egy olyan ideológiai zártosztály, mint a Soros-egyetem" - jegyezte meg.

Az MCC valóban képes négyzetre emelni a magyar tehetséget, ahogy ezt a kezdetektől kitűztük magunk elé - hangsúlyozta a kuratóriumi elnök. Mint mondta, az MCC nemzetközileg ismert és elismert tehetséggondozó intézménnyé vált, amely nemzeti, hazafias alapokon áll.

Orbán Balázs arra is figyelmeztette a hallgatóságot, hogy a támadásokat, nem szabad félvállról venni. "Soros György médiája, egyeteme, NGO-hálózata, vagy éppen a politikai viták elől elmenekülő aktuális hordószónok", mind a Mathias Corvinus Collegium céljait akarja megkérdőjelezni - fogalmazott. Értékelése szerint az MCC-nek és a diákoknak a támadásokkal szemben meg kell védeniük magukat.

Úgy kell védekezni az "ideológiai gátszakadás" ellen, mint az igazi árvíz ellen: felkészüléssel és szorgalommal - emelte ki, hozzátéve, hogy meg kell erősíteni a védműveket, újakat kell építeni, és amikor kell, ki kell menni a gátra. Ez azt jelenti - folytatta-, hogy fel kell vállani a vitákat a közéletben, a tudományos szférában és a baráti beszélgetésekben egyaránt. Ehhez biztosít felkészültséget az MCC - hangsúlyozta.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy már több mint harminc helyszínen vannak jelen. Mint mondta, Szabadkán és Egerben is megnyitották a képviseletet, ahol hamarosan elindulnak a képzések. Tájékoztatása szerint Kárpát-medence-szerte 7600 fiatal vesz részt a programjaikon, a képzések közül a vezetőképzést emelte ki.

Folyamatosan bővülnek az MCC nemzetközi kapcsolatai is, többek között a Buckingham Egyetemmel is együttműködnek - mondta a főigazgató.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának tiszteletbeli elnöke előadásában arról beszélt, hogy a jövőben az Egyesült Államok és Kína lesz a két világhatalom, mindkettő élen jár az innovációban. Európa nem versenyképes, a nyugati társadalom dekadens, az Európai Unió stagnál - összegezte véleményét.

Kitért arra, hogy az emberiesség és a racionalitás szempontjából is kiemelkedően fontos lenne a béke megteremtése.

A legfontosabb érték az ember és az emberi jellem - emelte ki Bogsch Erik. Úgy fogalmazott, az MCC azokra az örök értékekre épít, mint a hagyomány, a kultúra, a tisztesség, a szolidaritás elve és a tízparancsolat szellemisége.

Mark Khater, a Cambridge-i Egyetem Stratégiai és Teljesítményközpontjának vezetője, aki egyben az MCC oktatója, arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy a legnagyobb harcot az életben a saját egójukkal kell majd megvívniuk. Mint mondta, ehhez bölcsességre, bátorságra, igazságszeretetre és mértékletességre lesz szükségük. Azt tanácsolta a diákoknak, hogy ne a "világ tapsát" keressék, hanem értsék meg a dolgok mélységét és olyan teljesítményt nyújtsanak, amivel másokat segítenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×