eur:
394.46
usd:
354.41
bux:
72813.13
2024. szeptember 18. szerda Diána
Portrait of Latin American young man in smart casual clothing, representing young businessman, entrepreneur or University student. Handsome Latino in blue shirt commuting to work, having coffee break or communicating with business partners.
Nyitókép: Drazen_/Getty Images

Nincs minden veszve, ha egy közlekedési eszközön felejtjük valamilyen értékünket

Még csak nemrég kezdődött a tanév, máris rengeteg vonaton és buszon felejtett tárgyat találtak a közlekedési alkalmazottak.

"Van, aki sporttáskát, személyi igazolványt felejtette a járatunkon, más a kabátját hagyta a buszon, de viszonylag sűrűn pénztárcát is találnak a munkatársaim" - mondta Németh József, a kaposvári Németh Travel Kft. ügyvezetője a sonline.hu-nak. Miután a busz visszaérkezik a telephelyre, a buszsofőrök átnézik a járművet és ekkor akadnak az elhagyott tárgyakra, így ruhaneműkre, de olykor műszaki cikkekre is. A cégvezető leszögezte:

a talált tárgyak őrzése nem csak jogi, hanem etikai kötelesség is.

Azt is hozzátette, hogy van a "gyűjteményükben" olyan sporttáska, amiért három éve nem jelentkezik senki.

Mint írja a megyei portál, csak Somogy vármegyében a nyári szezon végén és az iskolakezdés időszakában 22 talált tárgyat adtak le a Volán és a MÁV járatairól, főként Siófokon, Fonyódon és Kaposváron, a járatok végállomásainál.

Jellemzően telefonokat, fülhallgatókat és táskákat hagynak az utasok a járműveken, de olyan is előfordult, hogy valaki a kedvezményes országbérletét hagyta a buszon. Mint írják, a 22 talált tárgynak a fele már vissza is került a gazdájához.

A MÁV-Volán-csoport 2022 tavaszától közös adatbázisban vezeti a tárgyak listáját. Ezek a rögzítés után egyből megjelennek a MÁVDirekt rendszerben, így lényegesen könnyebb a talált tárgyakat fellelni, függetlenül attól, hogy vonaton, buszon vagy valamelyik állomáson felejtette az utas - írja a lap.

Az elvesztett tárgyak után bármikor érdeklődhetnek az utasok a megadott telefonszámon, és a MÁVDirekt által megadott helyszínen vissza is kaphatják azokat.

Okmányok és bankkártyák esetén, ha a tulajdonos azonosítható, akkor a közlekedési vállalat munkatársai az azokat kiállító hatóságoknak, kibocsátó bankoknak juttatják őket vissza. Pénzt általában nem magában, hanem valamilyen más tárggyal együtt, például kabáttal, táskával, tárcával együtt adnak le. Ha az összeget is tartalmazó tárgyért pár napon belül nem jelentkezik a tulajdonos, akkor jegyzőkönyvi nyilvántartásba veszik a pénzt.

Ha a pénz mellett az alkalmazottak valamilyen személyazonosításra alkalmas okmányt is találnak, az leegyszerűsíti az esetet. Azokat az összegeket, amelyeket az utasok egyáltalán keresnek, vagy amiatt nem lehet visszajuttatni, mert az utas elérhetősége nem beazonosítható, nem adják vissza, a hatályos Polgári Törvénykönyv szabályozása alapján a magyar államhoz kerülnek.

A MÁV közlése szerint, ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott állomáson nyolc napig, azt követően a kijelölt gyűjtőhelyeken általában mindösszesen kilencven napig őrzik.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Menekülőutakat nyitnak a Pilisben, Pilismarót, Dunabodány, Tahi és Leányfalu védekezéséhez még várnak önkénteseket, Kisorosziban viszont van rutin. A kormányfő szerda reggel rendkívüli tájékoztatót tartott az árvízi helyzetről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 18. 09:31
×
×
×
×