eur:
394.49
usd:
354.61
bux:
72768.53
2024. szeptember 18. szerda Diána
Nyitókép: Unsplash

Bajba került a vadállomány is az árvíz miatt

Az áradás nem csak veszélyezteti a vadakat, de a vadgazdálkodókra is jelentős többletterheket ró.

Az áradással érintett területeken a vad-élőhelyeket is veszélyezteti a hazánkba zúduló irdatlan vízmennyiség. Az egyik tipikusan ilyen hely Gemenc, ahol a vadnak és a vadgazdának szinte minden évben szembe kell néznie ilyen helyzetekkel - írja az agroinform.hu.

Az árvíz miatt a Gemenc Zrt. teljes erdőlátogatási tilalmat rendelt el szeptember 18-tól kezdődően, határozatlan időtartamra, az életveszélyes balesetek elkerülése és a vadállatok védelme érdekében. A tiltás a teljes gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén, a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik.

A csoportos és egyéni túrákra, a vízitúrákra is tilalom vonatkozik, ezen kívül a társaság leállítja a Gemenci Állami Erdei Vasút közlekedését, zárva tart a pörbölyi Ökoturisztikai Központ is, valamint elmaradnak az ökoturisztikai programok is.

A felázott erdőtalaj miatt jelentősen megnőtt a fakidőlések kockázata, emellett a gyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli, időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz. Ráadásul a Duna gyors emelkedése miatt a területen a víznek erős lesz a sodrása.

A vadak védelme érdekében takarmánnyal töltötték fel a vadvédelmi dombokat. A vadállatok ezekre a magasabb pontokra tudnak menekülni az áradás elől, és a vadgazdálkodóknak köszönhetően több napra, vagy akár hétre elegendő táplálékot találnak rajtuk.

A vízügyi előrejelzések alapján a jelentős vízszint-emelkedés előtt akár több héttel korábban is megkezdik a hullámtérben lévő vadvédelmi dombok, régi, még a kalocsai érseki uradalom idejéből származó nyári gátak, egyéb magaslatok, valamint az árvízvédelmi töltésen túl lévő, úgynevezett ármentett területek takarmánnyal történő feltöltését. Ennek köszönhetően a vad ezekre a területekre szokik, ilyenkor a gímszarvas és a vaddisznó is vígan elviseli egymást, mivel közös céljuk a túlélés - írja a portál.

Címlapról ajánljuk
Árvízhelyzet: Budapest ivóvíz-ellátását a biofilm védheti meg

Árvízhelyzet: Budapest ivóvíz-ellátását a biofilm védheti meg

Az elmúlt évtized legnagyobb árvize éri el a napokban Budapestet, a Duna mentén található ivóvíz-termelőkutakat és így az ivóvízellátást azonban nem fenyegeti veszély. Engloner Attila, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa az InfoRádióban elmondta: a kavicsokon lévő élő bevonat olyan szűrőhatást végez, ami gyakorlatilag megtisztítja a Duna vizét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.24. kedd, 18:00
Fürjes Balázs
a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 18. 19:17
×
×
×
×