eur:
393.29
usd:
353.83
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Students with arms raised in classroom
Nyitókép: Compassionate Eye Foundation/Rob/Getty Images

Hogyan ne legyen beteg a gyerek iskolakezdéskor – elárulja a szakértő

Az óvoda- és iskolakezdés időszaka igénybe veszi a gyerekek immunrendszerét, pedig megfelelő vitamin- és tápanyagbevitellel sokat tehetünk az úgynevezett közösségi betegségek megelőzéséért, sőt, a kisgyermekkori táplálkozás minősége a felnőttkori egészségre is hatással van.

A kisgyermek fejlődésben lévő immunrendszerének nagy megterhelést jelent a közösségbe kerülés időszaka. A szervezet számos idegen vírussal és baktériummal találkozik, amelyek könnyedén okozhatnak megbetegedést. Hogy miért vannak a gyerekek ilyenkor jobban kitéve a betegségeknek, abban Altmayer Anita immonológus, allergológus szerint az alapvető higiénés szempontok játsszák a legfőbb szerepet.

„Az ősszel terjedő vírusokat, baktériumokat, amiket a nyállal és kézi kontaktussal lehet átadni egymásnak, a viszonylag kis helyen összezárt gyerekek könnyebben elkapják. A gyerekek a szájukba teszik a kezüket, rágják a körmüket, piszkálják az orrukat, kapargatják a bőrüket, összefogdosnak mindent, és senki nem ellenőrzi, hogy megfelelően megmossák-e a kezüket. Ezek a higiénés hiányosságok bőven elegendők ahhoz, hogy a cseppfertőzéssel terjedő vírusokat és baktériumokat a kicsik gyorsan átadják egymásnak. Azt kell hogy mondjam, ilyenkor a jó immunitású gyerekek is nagyon könnyen megbetegszenek” – mondta a szakember a hirado.hu-nak.

Ezért is fontos, hogy a szülő tudatosan készüljön erre az időszakra, a gyermek életkorának megfelelően biztosítsa a megfelelő vitaminszükségletet, megtanítsa az alapvető higiénés szabályokat, és a megfelelő étrenddel felkészítse a gyermek szervezetét a közösségbe lépésre.

„Aki helyesen táplálja a gyerekét, tehát biztosítja a zöldségekkel és gyümölcsökkel a megfelelő vitaminbevitelt, azoknak extra erősítésre nincs szüksége. Akik a szabadban sokat mozognak, akik sportolnak, akik jól táplálkoznak, esznek főzelékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, számukra minden adott a jó immunrendszer fenntartásához” – vallja a szakértő.

A recept tehát egyszerű, kerüljön a tányérra több répa, cékla, fokhagyma, citrusfélék, gyömbér, és jöhet mindenféle zöldségleves vagy a nagyi húslevese. Rengeteg gyermekek számára készült multivitamin kapható a piacon, és természetesen kiegészítésként ezeket is lehet adni a gyereknek, de azt tudni kell, hogy ezek nem pótolják a kiegyensúlyozott táplálkozással bevihető vitaminokat és tápanyagokat.

„A multivitaminok a bélrendszerből körülbelül 20–25 százalékban szívódnak fel, tehát az sokszor egy fals elképzelés, hogy én odaadom a gyerekemnek a multivitamint, és ezzel rendben lesz az immunrendszere” – mondta Altmayer Anita, és szerinte elsősorban érdemes a táplálkozással bevihető vitaminforrásokra támaszkodni, hiszen a kapszulás termékek mesterségesek, amibe tartósítószerek és színezékek vannak.

A szakértő szerint semmilyen evidencia nincs arra az orvostudományban, hogy bármit megelőznek a folyamatosan adott probiotikumok. Annak a gyereknek, akit normálisan táplálnak, jó a mikrobiom flórája.

„Probiotikumokat akkor adunk, amikor mondjuk van egy-egy vírusfertőzés, ami leradírozza a normál bélflórát, és kiürülnek a jó baktériumok, vagy volt egy antibiotikum-kezelés. Ilyenkor szükséges az, hogy visszaállítsuk azt, amit az antibiotikumok elpusztítottak” – hangsúlyozza az immunológus.

Az első ingerek akkor érik a gyereket, amikor megszületik, az immunrendszere pedig fokozatosan alakul ki arra válaszul, hogy milyen vírusokkal és baktériumokkal találkozik. Éppen ezért nem érdemes túlzottan félteni őket. Az egyszerű kézmosás egyébként az olyan esetekben is segíthet, amikor esetleg komolyabb vírussal vagy baktériummal érintkeztünk, de az még nem jutott be a szervezetünkbe.

„A steril körülmények között lévő gyerekek állandóan betegek, ugyanis az immunrendszerük nem tanul meg dolgozni a kórokozók ellen. Ráadásul ezek a fertőtlenítőszerek leszedik a bőrnek a normális flóráját és gyakorlatilag a védőréteget, az úgynevezett lipidréteget. Így könnyebben bejutnak az allergének és a kórokozók a bőrön keresztül. Ez abszolút helytelen trend!” – jelentette ki.

A válasz tehát egyszerű: semmit nem kell túlizgulni, hagynunk kell, hogy az immunrendszerünk erősödjön, de Altmayer Anita szerint a szokásos normál kézmosásra mindenképp rá kell szoktatni a gyereket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×