eur:
394.25
usd:
357.06
bux:
0
2024. augusztus 19. hétfő Huba
36 Celsius-fok olvasható egy kijelzőn a harmadfokú hőségriadó idején a győri Baross Gábor utcában 2024. július 11-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kisebb záporok, zivatarok enyhítik csak a fülledt hőséget - időjárás-jelentés

Többnyire napos, nagyon meleg idő lesz ma is. A változóan felhős égből néha heves záporok zúdulhatnak ránk, némileg enyhítve a kánikulát.

Időjárási helyzet Európában:

Skandináviától az Ibériai-félszigetig hullámzó frontrendszer húzódik, melynek mentén felhős, csapadékos az idő, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt 24 órában. A frontzóna mögött Nyugat-Európát hűvösebb, óceáni légtömeg árasztotta el, a hőmérséklet csúcsértéke nagyrészt 25 fok alatt alakul. Ezzel szemben a frontálzóna előoldalán észak felé nyomulnak a forró, szubtrópusi eredetű léghullámok, a nedves, labilis levegőben pedig Közép- és Dél-Európában is záporok, zivatarok pattannak ki. A Kárpát-medencében is kedvezőek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához, marad a fülledt, az átlagosnál több fokkal melegebb idő.

Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

Hétfőn a felhőzet szakadozását, gomolyosodását követően általában sok napsütés várható. Délelőtt átmenetileg csökken, délután újból nő a csapadékhajlam. Főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várhatók - akár ismétlődő jelleggel - záporok, zivatarok, délkelet felé haladva egyre kisebb eséllyel valószínű csapadék. A szél néhol a Nyugat-Dunántúlon zivataroktól függetlenül is megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 36 fok között valószínű, de a Dél-Alföldön ennél nagyobb forróság valószínű.

Címlapról ajánljuk
Kiss László csillagász: tetszetős válasz lehet egy 50 éves marsi rejtélyre

Kiss László csillagász: tetszetős válasz lehet egy 50 éves marsi rejtélyre

Egy új tanulmány szerint óriási mennyiségű folyékony víz húzódhat meg a Mars felszíne alatt, de a 10-20 kilométer mélyen lévő vizet – amely a felszínen akár óceánokat tölthetne meg –, a gyakorlatban nagyon nehéz lenne elérni. A felfedezésről Kiss László csillagászt, akadémikust, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Intézet főigazgatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 19. 08:10
×
×
×
×