eur:
394.04
usd:
363.84
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár
Nyitókép: Forrás: Lázár János/Facebook

Elbontják a rádió székházát - épül a Pázmány-campus

A munkaterület körbekordonozásával szerdán délelőtt megkezdődtek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új belvárosi campusának kivitelezési munkálatai a Magyar Rádió egykori székházának helyén.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta:

az elmúlt 35 évben ekkora értékű oktatási intézményi beruházás nem történt Magyarországon,

ezzel a projekt az egyik legnagyobb volumenű, budapesti léptékben is meghatározó állami beruházás.

Szeptemberben kezdődnek meg a jövő tavaszig tartó a bontási munkálatok a területen. A feladatot elnyerő cég kiválasztásakor szempont volt, hogy a lehető leggyorsabban, a legkisebb szállópor-kibocsátás mellett, a legszigorúbb rezgésvédelmi és veszélyesanyag-kezelési szabályokat betartva vállalja a munka elvégzését - ismertette az államtitkár.

Az eredetileg 200-250 milliárd forintosra tervezett és 2027-ben lezárni kívánt projekt tartalma időközben változott, kivették belőle például a szintén ide tervezett, de végül a közelben megépülő kollégiumot, így a korábban kalkulált 62 ezer helyett mintegy 57 és fél ezer négyzetméteres tér épül az egykor a közrádió által használt, 18 ezer négyzetméteres ingatlanon.

Néhány hónapon belül elkészülnek az érintettekkel folytatott egyeztetések alapján elhatározott változások engedélyeztetéséhez szükséges dokumentumok, majd a kiviteli tervek, így a bontás befejeződése után megkezdhetik az építési munkálatokat. Az államtitkár hangsúlyozta: nyitottak minden olyan racionalizálási javaslatra, ami nem jelent minőségi engedményt.

Mindazon változtatási igényeket, amelyek magát az egyetemi campus beruházását ellehetetlenítik, nem tudtuk akceptálni - jegyezte meg a tervváltoztatásokról szóló egyeztetésekről.

Ígérete szerint a jelenleg lepusztult zárványterületen olyan innovatív, térben minden irányba nyitott oktatási intézményt hoznak létre, amelyben a mostani hétről 20 százalék fölé emelkedik a zöldterületek aránya, így itt - olasz mintára - kis terek laza hálózatával jöhet létre egy kifejezetten élhető városrész. Eközben a területen álló két palotát felújítják, funkcióval töltik meg a szomszédos Magyar Nemzeti Múzeumhoz is méltó módon.

Lánszki Regő kiemelte: nem fordulhat elő, hogy a munkálatok miatt bármelyik környékbeli lakás károsodik vagy funkciója sérül. Minden itt elköltött egy forint a környéken további négy-öt forintnyi értéknövekedést fog jelenteni - hangsúlyozta.

Beszélt arról is, hogy eredeti funkciójában a tudatos tervezés eredményeként létrejött Palotanegyed "egy kitalált, jól működő városrész" volt, de a Magyar Rádió beköltözésével változtak a belső arányok, ráadásul egyes épületekben azbesztet használtak, amelyet el kell távolítani.

A rádió Bródy Sándor utcai homlokzatát - annak történelmi fontossága miatt - megtartják.

Az épületek egy részének átalakítása jelentős pluszköltség mellett akkora megalkuvásokat tenne szükségessé, "ami egyszerűen összeegyeztethetetlen azzal, amit mi szeretnénk", vagyis a racionalitás és a fenntarthatóság legmesszebb menő figyelembevételével.

Egy ilyen ikonikus épületnél a legfontosabb: úgy legyen mai, hogy mégis egyfajta kortalanságot mutasson - jelentette ki az államtitkár, célnak nevezve, hogy maradandó alkotás szülessen. Meglátása szerint ez a terv ezt messzemenőkig képes biztosítani.

Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×