eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
abstract hotel sign
Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.

Egész évben ügyelni kell az ingatlanokra és a vagyontárgyakra, nyaralás idején sincs ez másképp. Annyi a különbség, hogy azokban a napokban, hetekben, amíg távol vagyunk, bizonyos óvintézkedéseket meg kell tenni – hívta fel a figyelmet Varga Balázs rendőr alezredes az InfoRádióban.

Az ORFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa szerint a legfontosabb az, hogy az ingatlanon ne látszódjon, hogy lakatlan. Az elkövetők ugyanis azokat a helyzeteket keresik, ahol nincs olyan védelmi eszköz, biztonsági eszköz, amely gátat szabhat a behatolásnál.

"Amikor elhagyjuk az ingatlanunkat, nagyon fontos, hogy beszéljünk a szomszéddal, akivel jóban vagyunk, hogy a postaládát ürítse, vagy tegye meg azt, hogy az udvaron néha átnéz, hogy bizonyos dolgok a helyén vannak-e, nincs-e olyan elmozdulás, ami arra utal, hogy esetleg valaki már volt az ingatlan környékén. A lakások esetében a lakatlanságot abból lehet kiszűrni, ha valaki bemegy egy társasház lépcsőházába, és a postaládában meglátja, hogy föltorlódtak a levelek, a szóróanyagok" – mondta Varga Balázs, és hozzátette, hogy nem ajánlatos az utazást közzétenni a közösségimédia-oldalakon sem, hiszen ez is felhívhatja a rossz szándékú emberek figyelmét arra, hogy a lakás üres.

A szakember hasznosnak tartja a mindennapi életet szimuláló időkapcsolós eszközöket is.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy nyaralásra csak feltétlenül fontos dolgokat vigye mindenki magával, nem célszerű például a tengerparton drága ékszert viselni, ezeknek a biztonságba helyezése ugyanis gondot okozhat.

"Ahol tilos az úszás, ott semmiképpen ne menjünk be úszni. 6 éves kor alatti gyermeket ne hagyjuk felügyelet nélkül, illetve a 12 éves kor alatti gyermekek, akik nem tudnak úszni, szintén csak felügyelettel menjenek a vízbe" – emelte ki a rendőr alezredes, és hozzáfűzte, hogy érdemes minden külföldi út előtt megfelelő biztosításokat kötni, és célszerű feltérképezni, hogy a magyar konzulátusok hol találhatók, mert bűncselekmény vagy sérülés esetén is ott kaphatunk segítséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×