eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Facebook/Kolompos együttes

Népzene, néptánc, csülközés és kőleves mesefőzés – jön a XIX. Kolompos tábor

Június 24. és 30. között ismét Szerencsen rendezi meg nagy sikerű és népszerű családi táborát a nyolcvanas években alapított zenekar. Az együttes vezetője, Nagy Zoltán az InfoRádióban elmondta: céljuk, hogy minél közelebb hozzák a gyerekeket a hagyományos magyar kultúrához.

A hagyományoknak megfelelően június utolsó hetében idén is megrendezi családi táborát a Kolompos együttes Szerencsen, ahol a muzsika és a tánc mellett népszokások, népmese-alapú zenés játékok, valamint kézműves foglalkozások is szerepelnek a rendkívül színes programban. Az együttes 1990 óta muzsikál gyermekeknek óvodákban, iskolákban, gyermektáncházakban, ahol szórakoztató formában ismertetik meg a kicsikkel a népzene, a néptánc és a népszokások alapjait. Elsősorban az a céljuk, hogy maradandó élményt szerezzenek a gyerekeknek, és jó hangulatú, vidám, játékos, táncos-zenés mulatságokon keresztül megszerettessék velük a magyar népművészetet.

Nagy Zoltán, a Kolompos együttes vezetője az InfoRádióban elmondta: már a legelső alkalommal, 2004-ben úgy kezdték el szervezni táborukat, hogy anyák, apák, nagyszülők és gyerekek együtt tölthessenek el tartalmas időt, amiben úttörők voltak, de később sok más zenekar, egyesület követte a példájukat. A Kolompos tábort idén már tizenkilencedik alkalommal rendezik meg június 24. és 30. között. Az együttes és a tábor nem titkolt célja, hogy

visszaszoktassa a családokat a közös játék, táncolás és éneklés szokásaihoz.

A zenekar tagjai nagyon szeretik ezeket a programokat, mert mindannyian úgy érzik, hogy ilyenkor egy kicsit a megjelenő családok részeivé válnak.

Mivel egyre több az érdeklődő, nem könnyű feladat egy ilyen tábor megszervezése, ráadásul az együttes tagjai igyekeznek mindenkivel beszélgetni, játszani egy kicsit, amit nagyon élveznek, de azért megterhelő is tud lenni számukra. Nagy Zoltán kiemelte: sokféle foglalkozást, programot találnak ki évről évre, nemcsak muzsikálnak és táncolnak, hanem a közös játékok révén meg szeretnék ismerni minél jobban a résztvevőket, és természetesen a családokat is összekovácsolja egy ilyen tábor.

„Számunkra az a legfontosabb, hogy minél közelebb hozzuk a gyerekeket a hagyományos magyar kultúrához”

– jegyezte meg a zenekar vezetője.

A korábban említett programok, foglalkozások mellett lesz még métázás, csülközés vagy kőleves mesefőzés is a szerencsi táborban. A csülközést nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is nagyon szeretik. Ez egy olyan játék, amely során a résztvevők egy vonal mögött egy sorban állnak egymás mellett bottal a kezükben, és el kell találniuk vagy fel kell dönteniük a velük szemben felállított, csősz által őrzött csülköt, ami általában egy fahasáb vagy egy vékonyabb tuskó. Amikor valaki eltalálja a csülköt, mindenki, aki már eldobta a botját, szalad érte. A csősz igyekszik az eldőlt fát minél gyorsabban felállítani, majd a futó játékosok közül valakit megérinteni a botjával, mielőtt az visszaérne a vonal mögé. Ha sikerül valakit elérnie, cserél vele, ha nem, ő marad a csősz. Akkor sem cserélhet, ha a felállított csülök ismét eldől.

Nagy Zoltán elmondása szerint a korábbi táborokban óriási vetélkedés zajlott az apák között ebben a játékban, ugyanis „néhány percig ismét gyereknek érezhetik magukat", és mindig hatalmas lendülettel és jókedvűen vetik bele magukat a versengésbe.

A kőleves mesefőzés során valójában csak képletesen főzik meg és eszik meg a követ, közben pedig két mesét, történetet játszanak el. Választanak maguk közül többek között obsitos katonát, pünkösdi királykisasszonyt, „nénémasszonyt” vagy falusi „öreg nénikéket”, és a gyerekeket bevonva érdekes, mulatságos, sokszor nagyon tanulságos népmeséket adnak elő, amíg meg nem fő a leves.

Ugyancsak nagyon népszerű a táborozók körében a métázás, ami egy hagyományos magyar labdajáték. Két, tíz-tizenöt főből álló, ütőkkel felszerelt csapat játssza, Nagy Zoltán megfogalmazása szerint tulajdonképpen a baseball és a krikett ősi magyar változata. A métázás sokaknak ismerős lehet a Kincskereső kisködmön vagy A Pál utcai fiúk című regényből.

Várfoglalás, zenetanoda, táncos mulatságok

A játékok mellett természetesen középpontba kerül a muzsika, a népzene és a néptánc is a táborban. A Kolompos együttes vezetője elmondta: délelőttönként zenetanoda várja majd az érdeklődőket, ahol lehet majd például hegedülni vagy nagybőgőzni, de a gyerekek megismerkedhetnek az ütőgardonnal és a nagydobbal is. Nagy Zoltán hozzátette: ezeken az alkalmakon nem a zenetanításon van a hangsúly, inkább az a cél, hogy a résztvevők kipróbálják az egyes hangszereket és megtanulják, hogyan kell megszólaltatni azokat. A zenetanodának szinte mindig nagy sikere van, amit jól jelez, hogy

nagyon sokan a Kolompos tábor után beiratkoznak népzenei iskolába vagy klasszikus zenei tanulmányokat kezdenek el.

A tábor helyszíne a hagyományoknak megfelelően ezúttal is Szerencs, a helyi kollégium, illetve a Szerencsi Rákóczi-vár és környéke lesz. Nagy Zoltán elmondta: tulajdonképpen egy teljes hétre megkapják és birtokba vehetik az egész várat, melyen belül a kultúrházban is lesznek programok. A szerencsi gyerekek és családok számára ráadásul ingyenes a tábor és valamennyi rendezvény, így érdemes élniük a lehetőséggel. Ahogy Nagy Zoltán fogalmazott, a Kolompos együttes ezzel szeretné viszonozni azt a kedvességet és támogatást, amit a szerencsi emberektől és a helyi önkormányzattól kapnak évről évre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×