eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Pixabay

Nagy a mozgolódás a kórházi adósságrendezés területén

Orbán Viktor miniszterelnök utasításba adta Varga Mihály pénzügyminiszternek, hogy azonnal csoportosítson át a költségvetésben mintegy 40 milliárd forintot.

A kormány ismét emeli az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét. Varga Mihály pénzügyminiszternek 41 milliárd 26 millió 900 ezer forintot kell előteremtenie a kórházi adósságok konszolidálására. A kormány ugyanakkor visszavonta korábbi határozatát az állami egészségügyi intézményeket érintő hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházásokról - írja a 24.hu. a Magyar közlönyre hivatkozva.

A nevelőszülői hálózatot működtető fenntartók – a nevelőszülőnél elhelyezett gyermekek ellátására – több mint 2 milliárd forintot kapnak, ezt a pénzt a Rezsivédelmi Alapból csoportosítják át. A kormány döntött a Központi Maradványelszámolási Alapból történő, fejezetek közötti, fejezeten belüli előirányzat-átcsoportosításról, a 2022. évi kötelezettségvállalással terhelt költségvetési maradványok felhasználásáról, kötelezettségvállalás engedélyezéséről.

A kormány áprilisban már megemelte az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét. Varga Mihály pénzügyminiszternek akkor 63 milliárd 439 millió 700 ezer forintot kellett előteremtenie - írja a portál.

A kórházak adósságállománya február végén meghaladta a 100 milliárd forintot. Tavaly év végén 130 milliárd forint volt a tartozás, ebből 90 milliárdot rendezett a kormány, de januárban már megint 83 milliárd felett volt a kórházak adósságállománya.

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Félelmetes a "jóslat" a légi közlekedésről

A légi utasforgalom megkétszereződésére számít 2043-ig a világ légitársaságait tömörítő a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×