eur:
396.79
usd:
371.55
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
A hőség miatt a párásító berendezésnél hűsölők Budapesten, a Kossuth téren 2018. augusztus 8-án. A tartós hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú a figyelmeztetést adott ki Budapest, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megye területére, ahol a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat. Az ország többi megyéjében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Így próbál védekezni Budapest a hőség ellen

Ivókutak működtetésével, locsolással és vízosztással enyhítik a budapestiek és a városba látogatók hőségérzetét a fővárosi közszolgáltatók.

A fokozódó kánikula és az ország több területére már kiadott hőségriasztás miatt Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei és intézményei közösen keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel hozzájárulhatnak az élhető Budapest megteremtéséhez és fenntartásához – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Mint írták: a fővárosban 288 közparki ivókút működik, illetve a Fővárosi Vízművek további 766 közkifolyót, azaz kék nyomós kutat üzemeltet.

A hőségre való tekintettel a Főkert Kertészeti Divízió valamennyi, a kezelésében lévő ivókút működését fokozottan ellenőrzi. Továbbá arra kérik a lakosságot, hogy ha nem működő ivókutat találnak, azt a 06 1 700 7000-es telefonszámon, vagy az info@budapestikozmuvek.hu e-mail címen jelentsék be. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy

a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

A Fővárosi Vízművek felkészült arra is – folytatták –, hogy a korábbi évekhez hasonlóan megnövelje a szolgáltatási területén kívüli agglomerációs települések irányába átadott víz mennyiségét, ha erre igény mutatkozik. A vízhiánnyal járó csőtöréseket sürgősséggel, a lehető legrövidebb időn belül igyekszik elhárítani a vállalat. Ahol a munka jellegéből adódóan elhúzódó javítás várható, ott szükségkutat vagy lajtos kocsit biztosítanak az ideiglenes vízvételezés érdekében - sorolták.

A tájékoztatás szerint, az FKF Köztisztasági Divíziónál hőségriadó elrendelésével fokozott készültség lépett életbe, amely szerint locsolóautóik folyamatosan, kétszer tizenkét órás műszakban, műszakonként jellemzően 20-21 célgéppel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban az FKF mosó, locsoló célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

Megjegyezték azt is, hogy a kánikulai napokon a város hűtését segíti, hogy 2019 óta 35 ezer újonnan ültetett fával nőtt a budapesti parkosított zöldterület.

Hangsúlyozták, hogy az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma. A klímaberendezések karbantartását a műszaki szolgálatok kiemelt feladatként kezelik. Továbbá az M3 metróvonalon a Nagyvárad tér, Lehel tér, Dózsa György út, Göncz Árpád városközpont, Forgách utca, Gyöngyösi út, Újpest-városkapu és Újpest-központ állomásokon ivókutak állnak az utazók rendelkezésére.

Mint írták: a hőség a leglátványosabban a villamossínekre van hatással. Annak érdekében, hogy csökkentsék a sínek felpúposodásának esélyét, a villamospályát és környezetét szükség esetén locsolással hűtik. Az utóbbi időszak fejlesztéseinek köszönhetően ez a jelenség mára csak a hálózat kis részét veszélyezteti.

Arról is beszámoltak, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjai a harmadfokú hőségriasztás esetén este egy órával tovább, naplementéig nyitva tartanak. A különböző vízhőmérsékletű medencék mellett a strandok parkos területei is enyhítik a napközbeni forróságot, a százéves, árnyat adó fák alatt pedig több fokkal hűvösebb a levegő a belvároshoz képest – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Címlapról ajánljuk

Gól nélküli döntetlennel búcsúztak az ukránok, a belgák nyolcaddöntősök

A belga válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ukránokkal a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Stuttgartban, ezzel az ukránok búcsúztak a kontinenstornától, a rivális pedig bejutott a nyolcaddöntőbe.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×