eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nyitókép: kasto80/Getty Images

Fontos tanácsot adott a nyugdíjszakértő a nyugdíj megállapításához

Fontos nyugdíjhatáridő közeleg, ebben a hónapban ugyanis még a tavalyi feltétek szerint is kérhető a nyugdíj megállapítása.

A nyugdíj összegének kiszámítása, mint ismert, mindig az adott évben érvényes valorizációs szorzószámok figyelembe vételével történik. A szorzószámokkal hozzák szintre a korábbi évek kereseteit a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez. Ezek, az évente meghatározott szorzók jelentős mértékben hatnak a nyugdíj összegére, és okozhatnak esetenként nagyobb különbséget a nyugdíj összegénél a megállapítás éve szerint.

A jogszabályok szerint, hat hónapra visszamenőleg van lehetőség a nyugellátás igénybevételére, azaz június végéig még lehet a tavaly decemberi feltételek szerint kérni annak megállapítását, feltéve, hogy a jogosultsági feltételek

  • az életkor betöltése és
  • a szükséges szolgálati idő, illetve
  • a „nők 40” esetében a negyven év jogosultsági idő,

már ebben a korábbi időpontban is teljesültek.

Ha tavaly elértük a jogosultságot, de idén vonulunk nyugdíjba, a nyugellátás összegét az ez évi szabályok szerint számítják és legközelebb 2025-ben részesülünk az éves januári nyugdíjemelésben, valamint a tizenharmadik havi nyugdíj 2025-ben esedékes összegében.

Ha már tavaly is fennállt a nyugdíjjogosultság, és idén visszamenőleg, 2023-tól vonulna nyugdíjba valaki, akkor esetében a tavalyi szabályok szerint történik meg a nyugdíjszámítás, és az éves januári rendszeres nyugdíjemelésben már az idei évre is részesülhet. Ebben az esetben már erre az évre vonatkozó tizenharmadik havi járandóság összegét is megkaphatja a nyugdíjas. Ha valaki így dönt, akkor tehát nemcsak félévi nyugdíjat kap meg visszamenőlegesen egy összegben, hanem a tizenharmadik havi ellátást is.

„Érdemes azonban átgondolni, hogy megéri-e visszamenőleg nyugdíjba vonulni, hiszen idén a múlt évinél 14,2 százalékkal magasabb valorizációs szorzókkal számolnak, így a nyugdíj eleve magasabb összegű lesz” – fogalmazott a Világgazdaságnak Farkas András nyugdíjszakértő.

Megfelelő egészségügyi állapot esetén és a családi körülmények mérlegelésével a jogosultsági feltételeket elért személy dönthet úgy, hogy nem megy nyugdíjba, folytatja a munkát. A nyugdíjszakértő szerint a korkedvezményes nyugdíjra jogosultak nem járnak jobban, ha elhalasztják a nyugdíjba vonulást, de aki az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően tolja el a nyugdíj igénylést, úgy, hogy dolgozik tovább, a korhatár betöltését követően legalább 30 napig, akkor nyugdíj növelési jogosultságot szerez. A nyugdíjbónusz, 30 naponta fél százalékot jelent. Aki tehát egy évvel tovább dolgozik a nyugdíjkorhatár elérése után, akkor annak 6 százalékkal lesz magasabb a nyugdíja.

„Aki vállalkozó, annak érdemes megfontolnia, hiszen abban a pillanatban, ahogy valaki nyugdíjassá válik – visszamenőleges esetben például tavaly december elsejétől –, akkor a megállapítás napjától nyugdíjasnak minősül, így mentesül a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járuléktól, illetve a vállalkozása a 13 százalékos szociális hozzájárulási adótól. Esetükben ki kell számolni, hogy hogy járnak jobban, melyik ér többet: a nyugdíj, plusz a járulékmentes kereset, mint a magasabb nyugdíj és később induló nyugdíj- és járulékmentes kereset" – javasolja a nyugdíjszakértő.

„Öt évnél hosszabb távon egészen biztos, hogy az idei nyugdíjigénylés jobban megéri mindenkinek, a valorizációs szorzók emelkedése miatt, amellyel a nyugdíj alapját képező életpálya átlagkeresetet kiszámolják. A magasabb nyugdíj hosszabb távon biztosan kiegyenlíti a mostani különbséget" – véli ügyfelei tapasztalatai alapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 16:03
×
×
×
×