eur:
394.13
usd:
367.03
bux:
0
2024. június 19. szerda Gyárfás
Nyitókép: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Kezd komoly fejtörést okozni az árvíz a vízügyeseknek

Hétfőre várta a vízügy a tetőzést a Rábán Körmendnél. A részletekről Siklós Gabriellát, a Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét kérdeztük.

A vízállása órák óta – 480 centiméter körül – tetőzés közeli állapotban van Körmendnél; a valaha mért legmagasabb vízállás itt 520 cm volt – mondta az InfoRádióban Siklós Gabriella kedd reggel, hozzátéve: a vízügyes kollégák adatai, illetve véleménye alapján még nem beszélhetünk tetőzésről, miután most újra áradnak a Rába legjelentősebb mellékvizei, a Strém- és a Pinka-patak, amik „elképesztő” mennyiségű csapadékot hoztak az elmúlt egy-két napban.

A szóvivő érdekességként jegyezte meg, hogy utóbbi vízfolyás, azon felül, hogy a korábban mért legmagasabb, 405 centis vízállását bő egy méterre meghaladta, és 508 centire emelkedett, elkezdett kiönteni Ausztriában a medréből, ezáltal nem érkezett meg az összes víz Magyarországra, amire korábban még nem volt példa. Ráadásul a vízgyűjtőt újabb csapadék érte, ami bár a radaron „nagyon csúnyán” festett, és szolgáltatott is némi ijedelmet az éjszaka, reggelre úgy tűnt, talán mégsem volt annyira sok – tette hozzá a szakember.

Ami nagyon fontos, hogy Körmendnél 3 kilométeren elkészült a gát magasítása, ahol pedig kellett, megerősítették. Ennek megépítésén vasárnap éjjel 360-an, hétfő napközben 470-en dolgoztak a vízügy szakembereinek az irányításával; Siklós Gabriella ezúton is köszönetét fejezte ki a civilek segítségéért. Hétfőről keddre virradóan 40 szakember – a szombathelyiek és a miskolciak közösen – folyamatosan figyelték, és figyelik továbbra is a gátnak az állapotát. Beavatkozásra egyelőre nem került sor, de maga a védekezés folyamatos több száz vízügyes részvételével a Rába egész szakaszán, illetve a Szigetköznél és Győrnél is jelen vannak a szakemberek a Dunánál. Bár a Duna vízgyűjtőjéről kisebb utánpótlás érkezik, de alapból sokkal telibb a meder, mint egy héttel korábban, plusz Győrnél a Rába is táplálja.

A szakember újfent hangsúlyozta:

egy-egy árvíznél nem feltétlenül a tetőzés az, ami a legkritikusabb, hanem az azt követő időszak: ugyanis a különböző szivárgások a gát összeroskadásához is vezethetnek, amennyiben nem észlelik azokat időben a szakemberek

– magyarázta. Tehát ezen a héten még egészen biztosan nem lankadhat a figyelem, és harmad- vagy másodfokú készültségben lesz a vízügy.

Pontos adatok erről egyelőre nincsenek, de Siklós Gabriella szerit a Pinka-folyó és a Rába környékén található kisebb települések vélhetően komoly károkat szenvednek el az áradások miatt. Emlékeztetett: a jogszabályok alapján a kistelepülések árvízi védekezéséért az önkormányzat fele, de szükség esetén műszaki segítséget kérhetnek a vízügytől. Ez hétfőn két helyen, Pornóapátin és Szentpéterfán meg is történt, miután a két falút elöntötte a víz.

Változott a helyzet

Végül, de nem utolsó sorban a szóvivő arról is beszámolt, hogy az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén is elkezdett esni az eső; a Sajón, a Hernádon és a Tarnán érkeznek árhullámok, és egyik pillanatról a másikra kialakulhatnak harmadfokú vízállások, ezért a vízügyeseknek ott is figyelniük kell. Hozzátette: innentől kezdve az Országos Műszaki Irányító Törzs dolga lesz napról napra nehezebb, mert az OVF jelenleg nem tud vízügyeseket átcsoportosítani. „Itt most már nagyon-nagyon komoly fejtörést okoz ez a kollégáimnak, de nyilván megoldják a vízügyesek, csak most már egyre többfelé, 900 kilométeren van árvízvédelmi készültség” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

A megállapodásban rögzített célok megvalósulását döntően befolyásolja, hogy ki nyeri meg az őszi amerikai elnökválasztást – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Az MTA doktora arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij láthatóan igyekszik bebiztosítani Ukrajna helyzetét, és alternatívákban is gondolkodik, ezért más országok vezetőivel is folyamatosan tárgyal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Nyaralni készülsz? Ennyibe kerülhet az orvosi ellátás külföldön

Nyaralni készülsz? Ennyibe kerülhet az orvosi ellátás külföldön

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) adatai szerint az év első öt hónapjában megkötött online utasbiztosítások díja naponta és személyenként 702 forint volt, ami mindössze 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 665 forintos szintet. Az igen kedvező díjszint ellenére a kiutazók mintegy harmada továbbra sem gondoskodik megfelelő utasbiztosításról, noha erre a védelemre annak is szüksége lehet, aki rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával, illetve bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×