eur:
393.62
usd:
364.53
bux:
71848.11
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára az EU-tagországok közlekedési minisztereinek találkozóján Prágában 2022. október 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Itt vannak az újraszámlálás szabályai – lehet, hogy ez marad a fővárosi végeredmény

Vitézy Dávid számára csak akkor jelent reményt az újraszámlálás, ha tud törvénysértésről és bizonyítéka is van. Különben kis különbség ide vagy oda, Karácsony Gergely megtartja főpolgármesteri pozícióját.

Vitézy Dávid (civil-LMP) főpolgármester-jelölt a választás éjszakán tett nyilatkozatában utalást tett arra, hogy tekintettel a szoros eredményre újraszámlálás jöhet; ismert, 324 szavazatnyi a különbség a voksok 100 százalékának összeszámlálása után, de ez - mint az Index összeállításából kiderül - nem biztos, hogy elég, jogsértés gyanúja "kellene" hozzá. (Más helyzet, hogy van 16 település, ahol szavazategyenlőség alakult ki.)

Az utolsó két napon már fideszes támogatással is versenyző jelölt arra mutatott rá éjszakai nyilatkozatában, hogy van 22 ezer érvénytelen szavazat, ami önmagában indokolhatja az újraszámlálást szerinte.

A jogszabály azonban azt mondja, a választási bizottságnak a választás eredményét megállapító döntése ellen a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára vagy a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet fellebbezést benyújtani. Ennek értelmében

ha Vitézy Dávid újraszámlálást szeretne, akkor konkrétumokkal kell szolgálnia, meg kell jelölnie, pontosan melyik körzetben milyen törvénysértésről tud, és bizonyítékokat is csatolnia kell.

A szavazatok újraszámlálása esetén a fellebbezés, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelem elbírálására rendelkezésre álló határidő hat napra nő, és a választási bizottság vagy a bíróság a választási irodák tagjainak közreműködését igénybe veheti.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×