eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Budapesti csataterek – ahol nem lesz testületi többsége a polgármesternek

Négy olyan fővárosi kerület van, ahol nincs egyértelmű többségük a vasárnap megválasztott polgármestereknek.

A fővárosi kerületekben a polgármesterek többsége megtartotta a pozícióját, csak az I. kerületben, Újpesten, a XII. kerületben és Zuglóban lesz váltás októberben, de van több olyan városrész, ahol a kerületvezetőnek nem lesz könnyű megszereznie a képviselő-testületi támogatást az egyes döntéseihez.

Az újrázó polgármesterek közül nehezebb dolga lesz a XXII. kerületben Karsai Ferencnek, mert a 18 tagú testületben kilenc Fidesz-KDNP-s képviselő lesz majd, vagyis a többség megszerzéséhez együtt kell működnie vagy a hét baloldali zöld képviselővel, vagy a Kutyapárt, illetve a Mi Hazánk egy-egy képviselőjének valamelyikével.

A XXIII. kerületben a független, de a kormánypártok által támogatott Bese Ferencnek a 12 tagú testületben hat kormánypárti képviselő mellett a többséghez vagy vagy a két civil, vagy két független vagy a két baloldali jelölttel kell együttműködnie.

A baloldali polgármesterek közül a VII. kerületben Niedermüller Péternek sem lesz könnyű a többség megszerzése, mert a 15 képviselői helyből csak hatot szerzett meg a polgármestert a választáson támogató DK–Momentum–MSZP–Párbeszéd szövetség. A négy Fidesz KDNP-s mellett három független, egy civil és egy kutyapártos képviselő dönthet majd.

A XX. kerületben a kormánypárti támogatású független Szabados Ákos maradt a polgármester, és a 18 tagú testületben egy nyolctagú baloldali koalíció mellett hét kormánypárti, egy független, egy Mi Hazánk- és egy civil képviselővel kell majd többséget szereznie.

A legizgalmasabb a helyzet a Fővárosi Közgyűlésben lesz, ahol a Párbeszéd–DK–MSZP által támogatott Karácsony Gergely főpolgármesternek a 33 tagú közgyűlésben hét képviselői helye lesz. A többség megszerzéséhez a 10-10 képviselővel rendelkező Fidesz KDNP-vel vagy a Tisza Párttal kellene szövetséget kötnie, de mindkettő komoly kihívásnak tűnik, de a fennmaradó három-három kutyapártos és LMP-s képviselő támogatása kevés lenne a többséghez.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×