eur:
395.61
usd:
369.33
bux:
0
2024. június 26. szerda János, Pál
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. június 10-én. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila

A választás másnapján az ellenzék kérdéseire válaszolt Orbán Viktor

A kormányfőt az azonnali kérdésekben a köztársasági elnökről, az akkumulátorgyárakról, Karsai Dániel eutanáziaügyéről és Karácsony Gergely győzelméről is faggatták az Országgyűlésben.

Szeretném világossá tenni, hogy a Magyar Köztársaság elnökét megilleti a tisztelet és a jóhiszeműség, ezért a leghatározottabban utasítom vissza a vádjaikat – mondta Kálmán Olgának (DK) a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, amikor egy órán keresztül válaszolt a képviselők azonnali kérdéseire. Szerinte a DK választási kampányának része volt Sulyok Tamás támadása, amiért már meg is kapták, ami járt – írja a Magyar Nemzet.

„Mi nem azok vagyunk, akikkel azt a játékot lehet játszani, hogy feltesz egy valótlan állítást, majd megkérdezni, hogy tudtam-e róla. Ezt az óvodában szokták játszani. A köztársasági elnököt teljes mellszélességgel támogatom, ha holnap kellene előterjeszteni, ugyanúgy előterjeszteném” – tette hozzá.

A Momentum a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász ügyéről kérdezte a miniszterelnököt, Bedő Dávid az eutanázia bevezetését szeretné. A miniszterelnök válaszában jelezte, mindig megvetette azokat az embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel. Mint mondta, alkotmánnyal ellentétes népszavazási kérdéseket nem lehet vitára bocsátani és a kormány a hatályos alkotmány alapján áll.

A Jobbikos Lukács László György arról kérdezte a kormányfőt, hogy mennyire építi a kormány hazánk gazdaságát az akkumulátorgyárakra. Orbán Viktor ismertette: mintegy 500 ezren dolgoznak autóipari cégeknél Magyarországon, akik elveszíthetik az állásukat, ha ezek a gyárak megszűnnek, ezért a fejlődésnek Magyarországon kell történnie. Az elektromobilizációról elmondta, hogy a zöld átállást van értelme folytatni, a nálunk gyártott alkatrészeket német kocsikba is beépítik, a cél a nyugati és a keleti legjobb technológiák hazai alkalmazása. A magyar cégeket hívják Kína modernizációjába, ezt nem érdemes visszautasítani – tette hozzá.

Toroczkai László (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy szerinte a kormány titokban megegyezett a Facebookkal. Orbán Viktor rámutatott: éppen az ő beszédeit törölték a platformról. Hangsúlyozta: voltak olyan pártok, amelyek külföldről kaptak pénzt, emellett pedig jelezte, hogy a Fideszt a globalistákhoz sorolni újdonságként hat Brüsszelben. A kormányfő felajánlotta a frakcióvezetőnek, hogy szívesen együttműködik vele a szuverenitás megvédésének kérdésében.

„Mi változást szerettünk volna elérni Budapesten, de tiszteletben tartjuk a választás eredményét, tudomásul vesszük, hogy a budapestiek máshogy döntöttek – válaszolta Orbán Viktor a párbeszédes Szabó Tímea azonnali kérdésére, aki Karácsony Gergely főpolgármester-választáson aratott győzelméről beszélt a felszólalásában, valamint arról, hogy 31 milliárd forinttal tartozik a kormány Budapestnek.

A miniszterelnök elmondta, hogy Budapest csődben van, és készen áll arra a kormány, hogy ennek megszüntetésében segítsen.

Csárdi Antal (LMP) arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy meddig maradhat pozícióban Balog Zoltán. "Azt Miklós Imre is elmondhatta volna a kommunista időkben, amit az LMP-s képviselő, az egyházi ügyeket az egyház rendezi el, nem a kormány" – szögezte le Orbán Viktor. A kormányfő azt kérte a képviselőtől, hogy tartsa tiszteletben azt, miszerint az állam és az egyház külön működik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×