eur:
395.09
usd:
368.38
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a budapesti „Next Generation is Female” konferenciáról tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. szeptember 8-án. A jövő évi magyar EU-elnökségre történő felkészülés részeként szervezett kétnapos tanácskozás témája a globális demográfiai kihívásokra adható válaszok Európában.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.

A magyar soros elnökség feladata a stabilitás biztosítása lesz, mondta a miniszter. Bóka János erről korábban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is beszélt, kifejtve: egy európai politikai

kampányüzemmódból kell majd viszonylag gyorsan elnökségi üzemmódba váltaniuk,

ami kihívást jelent. Ráadásul a magyar elnökségre az intézményi átmenettel párhuzamosan kerül sor, ami azt jelenti, hogy a magyar elnökségnek egy éppen felállt, vagy felállófélben lévő Európai Parlamenttel, és egy intézményi átmenet kellős közepén lévő Európai Bizottsággal kell majd együtt dolgoznia.

A miniszter elmondása szerint három fő feladatuk lesz: a zökkenőmentes intézményi átmenet biztosítása, a semleges és tisztességes közvetítő szerep betöltése, és a saját célkitűzések elérése. A magyar prioritásokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is szóba hozta. Szerinte új európai versenyképességi paktumot kell elfogadni - magyar elnökségnek ez meghatározó prioritása lesz, és a többi prioritás valamilyen módon ehhez tud kapcsolódni. A biztonság- és védelempolitika szintén kiemelt lesz, európai védelmi ipari bázison, és a kohéziós programoknak a félidei felülvizsgálata, és általában véve a kohéziós politika jövője az elkövetkező hétéves költségvetési ciklusban szintén ilyen terület. Mindemellett a magyar elnökség előrelépést kíván elérni az EU bővítése terén. Azt szeretnék, hogy a bővítési politika objektív, érdemalapú folyamat legyen.

Bóka János kiemelte: Arra számítanak, hogy a magyar elnökség ideje alatt az orosz-ukrán konfliktus továbbra is komoly biztonsági és politikai kihívást fog jelenteni, a közel-keleti helyzet törékeny marad, a Kaukázus továbbra is konfliktusforrás lesz, a Távol-Keleten pedig "bármikor bármi megtörténhet", emelte ki Bóka János. Elmondása szerint tisztában vannak azzal, hogy más tagállamokhoz képest "talán szorosabban fogják figyelni a magyar elnökséget, és magasabbak lesznek az elvárások, mint másokkal szemben", de "nekünk ez nem probléma, mi ezeknek a magasabb elvárásoknak is meg fogunk felelni".

A háttérbeszélgetésen Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a magyar elnökség operatív feladatainak előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy felkészültek a feladatra. A legtöbb rendezvényt a Várkert Bazárban tartják meg, és a 37 milliárd forintból finanszírozott soros elnökség fél éve alatt 30-50 ezer beutazással számolnak.

A részletes programot az európai parlamenti választások után, június közepén ismertetik. Az elnökségnek 37 milliárd forintos költségvetéssel "futnak neki."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×