eur:
386.43
usd:
355.4
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Close-up of a surgical tray.
Nyitókép: francisblack/Getty Images

Drámai adatok a hazai műtéti helyzetről

Még tovább nyúltak a várólisták. A műtétek 80 százalékát az orvosok negyede végzi.

Az államilag finanszírozott egészségügyben jelenleg 47 071 beteg várakozik valamilyen műtéti beavatkozásra, írta az economx.hu a Magyar Kórházszövetség konferenciáján elhangzottak alapján. Tavaly április végén a NEAK adatai szerint 40 ezren vártak műtéti beavatkozásra.

A rendezvényen Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője elmondta: az egészségügy megítélésében a várólista kérdése az első három legfontosabb téma között szerepel. Ez idáig 70 milliárd forintot költöttek azokra az elektív (terezett) műtétekre, ahol nagyon sokan várakoznak, az idei költségvetésben is 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre várólistacsökkentésre.

A top három várólista 2024 májusában:

  • 15,1 ezer beteg térdprotézisre vár;
  • 13,7 ezren szürkehályog-műtét miatt várnak;
  • 8,7 ezren pedig csípőprotézisre várakoznak.

Pálosi Mihály kiemelte: a Covid-19 járvány óta a térdprotézisműtéteknél megduplázódott az átlagos várakozási idő, csípőprotézisre is sokat kell várni, de a szürkehályog-műtétek esetén ott tartanak, ahol a Covid előtt.

Azt mondta, ha a betegek mobilabbak lennének és bevállalnák az 50 kilométeres utazást, akkor hamarabb is sorra kerülhetnének.

Elmondása szerint

  • még mindig gond, hogy a beteg úgy tudja, hogy várólistán van, de mégsem kerül fel. Nagy probléma, hogy a betegeket nem tájékoztatják időben, hogy a tervezett ellátását átdátumozzák.
  • továbbra is jelentős a humánerőforrás hiánya.
  • financiális okok miatt is csökkent a műtétek száma.
  • visszaesett az orvosok motiváltsága.
  • a magánellátás humánerőforrás elszívó ereje jelentős.
  • az infláció miatt jelentős áremelkedéssel szembesültek a kórházak a tenderekben.

A NEAK várólista-fejlesztési programjával kapcsolatban úgy fogalmazott, több forrást szeretnének biztosítania a várólistákra, a jelenlegi 110 százalék helyett 130 százalékkal finanszíroznák a várólistás műtéteket.

A szervezet készített egy felmérést is a műtétet végzők leterheltségéről. Tíz kórház adatai alapján 2023-ban mintegy 972 orvos végzett nagy ízületi protézis műtétet, de az orvosok negyede, 250 orvos végezte a műtétek 80 százalékát.

Az adatokkal kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, hogy a helyzet nemzetközi összehasonlításban nem rossz, tizenhárom féle beavatkozás közül három olyan van (térd, gerinc, szürkehályog), amelyiknél klét hónapnál többet kell várni. Az, hogy többen vannak a várólistán, nem jelenti azt, hogy többet kell várni; 90-100 napról az átlag egyes műtétek esetében lement 45-re – fejtette ki. Vitályos Eszter kormányszóvivő hozzátette: csökken azok száma (26 ezer), akiknek két hónapnál többet kell várniuk.

Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Jöhetnek az újabb rekordok a nemesfémpiacon

Jöhetnek az újabb rekordok a nemesfémpiacon

Az elmúlt hetekben hullámvölgybe kerültek a nemesfémek, múlt héten azonban az amerikai inflációs adatok hatására ismét kilőtt az ezüst és az arany is, a következő hónapokban azonban újabb csúcsdöntések jöhetnek az elemzők szerint. Éppen ezért megnéztük, hogy hogyan vélekednek a szakértők az arany, valamint az ezüst árfolyamának várható alakulásáról, valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy mely tényezők mozgathatják a nemesfémek árfolyamát a következő időszakban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×