eur:
390.18
usd:
359.52
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Résztvevők vonulnak a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációján a fővárosi Szent Isván körút és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán 2018. december 8-án. A tiltakozást az évi ötven nap túlmunka ellen, a tudományos kutatási szabadságáért és a tanszabadságért tartották. A demonstrációhoz számos szakszervezet és szakszervezeti szövetség csatlakozott.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar Szakszervezeti Szövetség: a munkavállalók öntudatára is szükség volna

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a szakszervezetek nincsenek jó helyzetben ma Magyarországon, mert a hazai szociális párbeszéd színvonala elmarad az európai színvonaltól.

A legfontosabb cél, hogy megfelelő szintű érdemi szociális párbeszéd alakuljon ki Magyarországon a jövőben - mondta az InfoRádióban a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

"Ez az egyik legfontosabb alapja lehet annak, hogy az európai uniós minimálbér-irányelv hazai átültetése megfelelő módon valósulhasson meg. Magyarországon egy eleme alapvetően hiányzik a szociális párbeszédnek, és ez pedig az ágazati szintű párbeszéd. Magyarországon nagyon alacsony a kollektív szerződési lefedettség, kevesebb mint 20 százaléknyi munkavállalót érintenek kollektív megállapodások, míg az európai uniós irányelv is azt célozza meg, hogy ez a lefedettség 80 százalékra növekedjen, illetve érjen el valamennyi tagállamban a 80 százalékot" - ecsetelte Zlati Róbert.

Szerinte ehhez

nemcsak a szakszervezeteket kellene megerősíteni, ami jogszabályi változtatásokat is igényelne, hanem a munkavállalók részéről is szükség lenne nagyobb támogatottságra.

"De ugyanilyen fontos lenne a munkáltatói oldal érdekeltségének a megteremtése is. És persze a jogszabályok, ezáltal a kormány hozzáállásbeli változása is, hogy ez megvalósulhasson."

Ennek egyik eleme lenne a korlátozásmentes sztrájkjog - mondta Zlati Róbert.

"Alapjogként tekintünk a sztrájknak az intézményére, illetve a sztrájkjogra. Ez ma sok ágazatban alapvetően korlátozott. Van, amikor napi jogszabályalkotással gátolt. Ezen szükséges lenne változtatni, a szakszervezeteknek a működési támogatását is jó lenne visszaállítani arra a szintre, amelyre korábban A munka törvénykönyvében volt lehetőség. Ezeket kellene visszaállítani, például a munkaidőkedvezményt vagy az oktatási munkaidőkedvezményt."

Zlati Róbert szerint a magyar oktatás ma nem készíti fel a munka világára a fiatalokat, pedig ott jobbak a munkafeltételek, fizetések, ahol jól működő szakszervezetek vannak - tette hozzá a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Közeledik az orosz hadsereg Pokrovszk felé, balhé van az ukrán vezérkarban - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Közeledik az orosz hadsereg Pokrovszk felé, balhé van az ukrán vezérkarban - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Lassan, de biztosan nyomul előre az orosz hadsereg a Donbaszban, majdnem minden nap elesik egy kisebb falu a frontvonal környékén. Tegnap Lozuvackét foglalták el az oroszok, félúton vannak Avgyijivkától Pokrovszk felé. A helyzetet továbbra sem tudják stabilizálni a Donbasz ukrán védői. Közben Harkiv megyében is ér el az orosz hadsereg kisebb sikereket. Az ukrán vezetés egyre nyitottabbnak tűnik a tárgyalásokra. Mindeközben orosz lapok arról írnak: orosz ellenzéki vezetők puccskísérletet szerveznek a Putyin-vezetés ellen. A kedvezőtlen frontvonali események miatt egymásnak esett az ukrán katonai vezérkar és az Azov gárdista dandár. Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×