eur:
386.57
usd:
358.37
bux:
69019.92
2024. május 14. kedd Bonifác
Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. A miniszter elmondta, hogy az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A pénzügyminiszter szerint a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak a kormányra - a nap hírei

Jobboldalra mozdítaná Európát az olasz kormányfő, aki bejelentette, hogy pártja listavezetőjeként indul az európai parlamenti választásokon. Kész vitát nyitni a nukleáris fegyvereket is magában foglaló európai védelmi politikáról a francia elnök.

A kormány kitart a 2010-ben tett ígérete mellett, és megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, sőt emeli is azt – írta Facebook-oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: a tavalyi 18,5 százalékos nyugdíjemelés után az év elején 6 százalékkal nőttek a nyugdíjak, februárban pedig ismét kifizették a 13. havi ellátást. A 6 százalékos emelés pedig a nyugdíjak reálértékében is növekedést jelent, mivel az éves infláció ennél várhatóan jóval alacsonyabb lesz.

Fővárosi fejlesztésekről tárgyalt Budapest több helyszínén a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a Cukor utcai Fidesz-irodában a kormány és a Fidesz fővárosi frakciójának jövőbeli együttműködéséről egyeztetett. Utána az Ibolya presszóban az V. kerületi polgármesterrel tekintette át az előttük álló feladatokat. Később a XII. kerületi polgármesterjelölt elképzeléseit hallgatta meg.

Másodfokon is adatigénylési pert nyert a Demokratikus Koalíció az állami gázkereskedő ellen – közölte az ellenzéki párt. A DK azt írta: így megismerhetővé válnak azon Fidesz-közeli nagyvállalatok és milliárdosok, akik éveken át a világpiaci ár többszörösért adták el az oroszoktól vásárolt gázt a magyar embereknek.

A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője szerint ismét külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik Magyarországon. Kocsis Máté a Kossuth rádióban azt mondta: bízik abban, hogy több európai párt is tud annyi mandátumot szerezni az európai parlamenti választáson, hogy új politikai egységbe szerveződve tudja képviselni az európai érdekeket. Megismételte: a háború nem európai érdek.

Megváltoztatná, jobboldalra mozdítaná Európát az olasz kormányfő, aki bejelentette, hogy pártja listavezetőjeként indul az európai parlamenti választásokon. Giorgia Meloni, aki egyben az Olasz Testvérek párt elnöke, egy pescarai eseményen döntő csatának, történelmi fordulópontnak nevezte a választásokat. Közölte: a cél az, hogy Európa közelebb legyen a népeihez, és jobbra mozduljon el.

Kész vitát nyitni a nukleáris fegyvereket is magában foglaló európai védelmi politikáról a francia elnök. Emmanuel Macron egy regionális lapnak adott interjúban azt mondta: beszélni kell egy európai rakétapajzs lehetőségéről, de biztosítani kell azt, hogy az minden típusú rakéta elhárítására alkalmas, és elrettent az atomfegyverek bevetésétől. A nukleáris fegyverekkel kapcsolatban úgy vélte: akkor lehet azokat bevetni, ha létfontosságú érdekek kerülnek veszélybe.

Elítélte a gázszállító rendszer elleni legutóbbi orosz támadásokat az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij azt mondta: a több mint 2 éve tartó orosz invázió ellenére továbbra is áramlik az orosz gáz az országon keresztül, bár jóval kisebb mennyiségben.

A nagy hatótávolságú amerikai rakéták Ukrajnába szállítása után Taurus típusú robotrepülőgépek átadását sürgeti a lengyel külügyminiszter. Olaf Scholz német kancellár azonban eddig elutasította a kérést, mert attól tart, hogy ezzel Németország is belesodródhat a háborúba.

Irányítása alá vonta az olasz Ariston fűtéstechnológiai vállalat oroszországi leányvállalatát a Gazprom. Az Ariston csoport megdöbbenéssel értesült a váratlan rendelkezésről.

A palesztin elnök felszólította Washington arra, akadályozza meg, hogy Izrael megtámadja meg a Gázai övezet déli határán lévő Rafah városát. Mahmúd Abbász Rijádban, a Világgazdasági Fórum rendkívüli ülésén arról beszélt, hogy a támadás menekülésre kényszerítheti a palesztin lakosság nagy részét az övezetből.

Libanonba látogat a francia külügyminiszter, hogy javaslatokat tegyen Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus eszkalációjának megelőzésére – írja a Reuters. A francia előterjesztés szerint a Hezbollahnak vissza kellene vonulnia az izraeli határtól, míg Izraelnek le kellene állítania a dél-libanoni támadásokat.

Saját hiperszonikus rakétákat fejleszt az Egyesült Királyság, hogy 2030-ra utolérje Kínát, az Egyesült Államokat és Oroszországot - írja a Sky News. A védelmi minisztérium azt szeretné, ha a rakétát az Egyesült Királyságban terveznék és gyártanák, és 2030-ig hadrendbe is állítanák.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója váratlanul látogatást tett Kínában. Az amerikai-dél-afrikai milliárdost a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács hívta meg. Elon Musk magas rangú kínai tisztviselőkkel tárgyal a teljes önvezetés szoftver bevezetéséről, és az adatok külföldre történő továbbításának engedélyezéséről.

Nem zárta ki a nyári parlamenti választások lehetőségét a brit kormányfő. Rishi Sunak a Sky News-nak úgy nyilatkozott, akár már júliusban megtarthatják a voksolást. A jövő héten Angliában helyhatósági választásokat, Londonban polgármester-választást tartanak.

Egynapos látogatásra Velencébe utazott a pápa. A katolikus egyházfő fiatalokkal is beszélgetett, arra kérve őket, hogy életüket ne az okostelefonjukra tapadva töltsék, hanem legyenek jelen az életben, és segítsenek másokon. Több tízezer ember előtt tartott szabadtéri miséjén Ferenc pápa a tömegturizmus környezetpusztító hatására figyelmeztetett.

Hetek óta hőhullám sújtja Dél-Ázsiát, Indiától Vietnamig több országban megdőltek a hőmérsékleti rekordok. Thaiföldön idén már 30 ember halt meg a magas hőmérséklet miatt.

Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×