eur:
385.18
usd:
354.5
bux:
68260.95
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Sylvain Sonnet/Getty Images

Új nevet kap a Nemzeti Múzeum

Az átnevezés még nem minden, további öt múzeumot is besoroltak alá, amik innentől kezdve önálló költségvetési szervek helyett tagintézményként üzemelnek tovább.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat az egyes közgyűjteményeknek a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központba történő integrációjáról szól - írja az Index.

A legújabb Magyar Közlönyben az olvasható: "A Kormány a kulturális intézményrendszer fejlesztése, valamint a kulturális feladatellátás kiemelkedő színvonalon történő teljesítése érdekében egyetért azzal, hogy

a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ néven működik tovább."

Mint írják, a közgyűjteményi kulturális intézményrendszer keretében megvalósuló szervezeti integráció értelmében a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központba 2024. július 1. napjával beolvadnak az alábbi költségvetési szervek, azzal, hogy azok a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ tagintézményeként, e minőségüket feltüntetve, elnevezésüket megőrizve működjenek tovább:

  • Magyar Természettudományi Múzeum,
  • Petőfi Irodalmi Múzeum,
  • Országos Széchenyi Könyvtár,
  • Iparművészeti Múzeum,
  • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

A kormány felhívja a kultúráért és innovációért felelős minisztert, valamint a felsorolt költségvetési szervek vezetőit, hogy a szükséges jogszabály-módosításokat, szervezeti és munkáltatói intézkedéseket, valamint előirányzat-átcsoportosításokat készítsék elő. A felelős a kultúráért és innovációért felelős miniszter és az érintett költségvetési szervek vezetői. „Határidő: azonnal.”

A kormány elrendeli a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvény Kulturális és Innovációs Minisztériumról szóló fejezetének Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ címmel történő kiegészítését. A felelős a pénzügyminiszter, valamint a kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Ezen kívül a kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy a Magyar Államkincstár útján intézkedjen a Magyar Nemzeti Múzeum előirányzatainak a megfelelő helyre való átvezetéséről, „egyúttal az átrendezés időpontjáig végrehajtott évközi előirányzat-módosítások, teljesítési adatok és a kapcsolódó költségvetési maradványok átvezetéséről."

A kultúráért és innovációért felelős minisztert is felhívja a kormány, hogy a Magyar Államkincstár útján intézkedjen a beolvadással érintett költségvetési szervek előirányzatainak átrendezéséről 2024. július 1-ig. A pénzügyminisztert pedig arra hívja fel, hogy a kultúráért és innovációért felelős miniszter bevonásával gondoskodjon az érintett költségvetési szervek költségvetésének bázisba épülő módon történő átvezetéséről.

Mint írják,

mindez azt is jelenti, hogy a Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter által bejelentett Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ nem valósul meg.

A vezető Demeter Szilárd lett volna, ám ő így most marad a Magyar Nemzeti Múzeum (immáron Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ) főigazgatója, ez alá kerülnek a felsorolt intézmények.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

A jelentős energiapiaci árcsökkenés bár meglátszott az Alteo első negyedéves eredményén és az egy évvel ezelőtti rekord profittól messze elmaradó adózott eredményről számolt be a társaság, azonban az energiaválság előtti időkben tapasztalt eredményekhez képest kifejezetten magas számokat közölt a vállalat. Ez összességében abba az irányba mutat, hogy az Alteo eredményessége a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél magasabb szinten alakult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×