eur:
387.19
usd:
356.75
bux:
68317.42
2024. május 23. csütörtök Dezső
Nyitókép: Szentkirályi Alexandra hivatalos Facebook-oldala

Megvan a Fidesz–KDNP fővárosi listája, több meglepő névvel

Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt vezeti a listát, Budapest főispánja, Sára Botond a második, Böröcz László, az I. kerület polgármesterjelöltje a harmadik.

Felkerült a Fidesz–KDNP 96 nevet számláló fővárosi listája a Nemzeti Választási Iroda honlapjára. A listát Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt vezeti – írja az Index.

Mint ismert, a 2019-es önkormányzati választásokhoz képest megváltozik a fővárosi választási rendszer, melynek lényege, hogy a kerületi polgármesterek helyett 2024-től már a listákról bejutó képviselőkkel töltik fel a közgyűlési helyeket.

A Fidesz–KDNP fővárosi listájának első tizenöt helyezettje:

 1. Szentkirályi Alexandra
 2. Sára Botond
 3. Böröcz László
 4. Janó-Veilandics Franciska
 5. Varga Zsoltné Szalai Piroska
 6. Szécsényi Dániel
 7. Havasi Zoltán
 8. Sinkovics Krisztián Ádám
 9. Radics Béla
 10. Böjthe Péter
 11. György Bence István
 12. Elekes Tamás
 13. Tóth Réka Kamilla
 14. Szarvas Attila Sándor
 15. Szilágyi Demeter

A Fidesz 2019-ben 13 helyet szerzett a Fővárosi Közgyűlésben. A korábbi rendszer szerint ide még a 23 kerületi polgármester is beült, ezt egészítették ki a kompenzációs listáról megszerzett helyek. Fideszes polgármestert 2019-ben hét helyen választottak (V., X., XII., XVI., XVII., XXI., XXII. kerület), listáról pedig hat helyet szereztek a kormánypártok.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt budapesti listáját Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester vezeti, a Momentumnak pedig önálló listája lesz, melyet Donáth Anna pártelnök vezet. Az is biztossá vált, hogy választási együttműködésük keretében közös EP- és fővárosi listát állít a DK, az MSZP és a Párbeszéd, de a fővárosi listájuk szereplői még nem ismertek. A civilek és az LMP által támogatott Vitézy Dávid is önálló fővárosi listát állít.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 13:40
×
×
×
×