eur:
390.65
usd:
365.1
bux:
68179.86
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Facebook/Szentkirályi Alexandra

Szentkirályi Alexandra: ki kell szabadítani Budapestet Gyurcsány Ferenc és embereinek fogságából

Hétpontos Budapest-tervet vázolt a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra - aki immár a Fidesz budapesti elnöke - a Bálnában tartott kampánynyitóján.

"Budapest és köztem ez mindig is love story volt" - jelentette ki beszéde kezdetén Szentkirályi Alexandra azt részletezve, hogy a főváros látta őt felnőni, eljutni idáig. Úgy véli, ez a város játszi könnyedséggel válik bárki otthonává, neki emellett még szenvedélyévé is vált. Anyaként olyan Budapestet szeretne, mely gondoskodik lakóiról.

"Nézzünk rá női szemmel: szeretettel, de tárgyilagosan" - javasolta a főváros állapotának áttekintését.

Szerinte akik most vezetik Budapestet, nem szeretik a várost, csak a pénzt és a hatalmat, és az előző választások után összeállt a harmadik Gyurcsány-kormány a városházán. Karácsony Gergelyt csődpolgármesternek nevezte, a fővárost pedig elhanyagoltnak, koszosnak, gazosnak, kátyúsnak és dugókkal telinek tartja. Szerinte Gyurcsány Ferenc DK-elnök Karácsony Gergely főpolgármester köré ültette régi bizalmi embereit, ezért elfolyik Budapest pénze.

Itt az ideje kikapcsolni a Gyurcsány-showt Budapesten - fogalmazott.

Hét pontba szedte, hogyan lehet szerinte újra naggyá tenni Budapestet.

1. Kiszabadítják Budapestet Gyurcsány Ferenc és embereinek fogságából. "Az összes Gyurcsány-fiókát ki fogom rakni a városházáról" - fogalmazott.

2. Véget vetnek a városházi korrupciónak. "Csőd közelébe került a város a felelőtlen gazdaságpolitika miatt" - jelentette ki, Fővárosi Költségvetési Tanács létrehozását ígérve.

3. Felszámolják a pazarló budapesti bürokráciát, a párhuzamosságokat, a "sportállásokat" és a fölösleges tanácsadókat. "A 406 millió forintos, 42 fős tanácsadói testület luxus ahhoz képest, hogy a városnak nincs pénze kukákra" - jelentette ki.

4. Megszüntetik a közlekedési káoszt - járatsűrítéssel, ingyenes őrzött P+R parkolókkal a város határában, a tizedére csökkentett útfelújítási alap felélesztésével, ígérte. A dugók miatt a légszennyezettség is nőtt a városban, jegyezte meg Szentkirályi Alexandra.

5. Tisztaságot és rendet kíván teremteni a városban. Szerinte Karácsony Gergely leszereltette a közterületi kukák mintegy harmadát, embere pedig azt javasolta, hogy a közterületen keletkezett szemetet vigyék haza a lakosok. Ehelyett Budapestnek több köztisztasági munkagépre és munkásra van szüksége - fejtette ki.

6. Otthonossá és élhetővé tenné Budapestet. Létrehozna egy városgondnokságot, hogy a város köztereinek legyen gazdája. Ingyenes köztéri wifit ígért, új óvodai és nyugdíjasotthoni férőhelyeket, a kerületekkel együttműködve.

7. Újra naggyá kívánja tenni a nemzet fővárosát. "Budapest mindig akkor tudott fejlődni, amikor együttműködött a kormánnyal" - mutatott rá. Eredményes és működő homlokzatfelújítási programot ígért, a sokat költő turistákra is koncentrálna a buliturizmus mellett, és a minőségi turizmus támogatását ígérte. Bevonná a folyót a mindennapi életbe, újraindítaná a BKK-hajókat. Kedvezményes múzeum-, színház- és művészmozi-látogatást teremtene a fővárosiaknak. Kultúrházfejlesztési programot tervez, hogy a lepusztuló külkerületi intézményeket meg lehessen nyitni a családok előtt.

Végül úgy vélte, hogy nagyon kemény kampányidőszak következik.

"Baljós árnyak jelentek meg a város felett: idén 80 éve kezdődött meg Budapest ostroma, a második világháborúban a várost lényegében porig rombolták. Újra háborús lázban ég Európa, benne a magyar baloldali politikusok is" - fogalmazott. A pattanásig feszült helyzet a választásnak sokkal nagyobb tétet ad, elsősorban a fővárosban élőket fenyegeti a háború réme szerinte.

"Ma is élnek köztünk olyanok, akik átélték az ostromot, az óvóhelyeken vészelték át azokat a borzalmas heteket, hónapokat. Biztos vagyok benne, hogy egyikük sem akarja újra átélni a hidak felrobbantását, az otthonaik elpusztítását, a szeretteik elvesztését.

A tét nagy, mondjunk nemet a háborúra" - adott drámai fordulatot beszédének.

Az igazi építőmunka szerinte a választás után kezdődik, amikor már nem "Gyurcsányék lesznek, mert ők nem érdemelnek még egy esélyt".

Szentkirályi Alexandra Tarlós István főpolgármester idejében, 2010-től fővárosi közgyűlési képviselő, 2014-től 2019-ig főpolgármester-helyettes volt. 2020-tól 2024-ig a hazai kommunikációért felelős kormánybiztos, kormányszóvivőként dolgozott, erről a posztról a főpolgámester-jelöltségért távozott. Azóta a Fidesz budapesti elnöke is lett.

A rendezvényen Szentkirályi Alexandra előtt felszólalt Kocsis Máté és Tarlós István is.

"Irritálóan balfácán" vezetők helyett jó városvezetést szeretnénk - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté arról beszélt: Budapest építészeti és kulturális értékekben elképesztően gazdag hely, amelyet a jelenlegi városvezetés teljesen élhetetlenné tett. Szerinte a Budapestet szerető emberek szíve vérzik, mert "tudjuk, hogy milyen csodát lehetne csinálni a városból", amelyből egy "élhetetlen, nyögvenyelős" várost csinált a "sokszor nevetséges városvezetés".

"Fel kell mérni a valós igényeket, ezt annak idején Fürjes Balázzsal megtettük, a lista megvan, jól működött a Budapesti Fejlesztések Tanácsa annak idején. De ez a lista most a szekrényben van, viszont ott van Szentkirályi Alexandra fiókjában is" - mondta Tarlós István volt főpolgármester, hozzátéve, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjének olyan ígéretei vannak, amelyeknek realitása van, és nem olyanok, mint amilyenek most elhangzanak és amelyeket törvényi akadályok miatt nem lehet megvalósítani.

Szerinte Szentkirályi Alexandra járatos a fővárosnak fontos ügyekben, "a kezéhez és a zsebéhez nem tapadt semmi, elvi lehetősége sem volt erre", viszont "lát a pályán".

Tarlós István azzal is érvelt, hogy Budapest számára Szentkirályi Alexandra szerezheti meg a legtöbb forrást az állammal való együttműködés révén.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×