eur:
385.4
usd:
355.01
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb 124 önkormányzatra vetné ki a kormány a szolidaritási hozzájárulást

Hivatalosan a gazdagabb települések által befizetett pénzből a leszakadó településeket lehetne támogatni, felzárkóztatni, a valóságban azonban sokkal kevésbé direkt módon van az összeg elosztva.

2023 folyamán 724 település önkormányzata összesen 237 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetett be. 2024-ben már 848 önkormányzattól szednék be a hozzájárulást, ebből összesen 310,6 milliárd bevételre számít az állam - írja a Népszava az alapján a válasz alapján, amit a Pénzügyminisztérium adott Niedermüller Péter VII. kerületi polgármesternek közérdekű adatigénylése után.

A mostani tervezet 30 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest, ami meghaladja az infláció mértékét is.

2020-ban még csak 40 milliárd forintot vont el ezen a csatornán keresztül a kormány az önkormányzatoktól.

A Pénzügyminisztérium indoklása szerint: "a szolidaritási hozzájárulással a kiemelkedően kedvező anyagi helyzetben lévő önkormányzatok támogatják a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévőket". Arról a kormány dönt, hogy mely települések számítanak kiemelkedően tehetősnek, az adó mértékét az egy lakosra jutó adóerő-képesség alapján határozzák meg, amit az éves központi költségvetésről szóló törvényben rögzítenek. Azt viszont nem írták le, hogy mely települések kapnak az összegyűlt pénzből.

A Pénzügyminisztérium indoklása szerint

az összeg azért emelkedik, mert "az érintett települések adóbevétele nagyobb mértékben növekedett".

A lap azt írja, az önkormányzatok egyenlege 2020 óta harmadszor került idén mínuszba, a szektorban jelentkező hiány 108 milliárd forint az Eurostatnak küldött hivatalos hiányjelentés szerint.

A PM arra kérdésre, hogy mi az útja a szolidaritási hozzájárulásból befizetett összegnek, azt a választ adta: ez „része az önkormányzati támogatás pénzügyi fedezetének. Ennek szabályrendszerét a költségvetési törvény határozza meg. A települések 2023-ban összesen 1178 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak feladataik ellátására”. A Népszava emlékeztet, hogy idén ennél jóval kevesebb, összesen 1050 milliárd van ilyen célra betervezve. Ebből 740 milliárdot fizet az állam, a többit az önkormányzatok adják össze maguknak, illetve egymásnak a szolidaritási hozzájárulással.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×