eur:
389.48
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ünnepi fényfestés a Magyar Nemzeti Múzeum homlokzatán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján, 2023. március 15-én.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Zászlófelvonás, Orbán-beszéd, táncház, ellenzéki gyűlések – ez várható március 15-én

A Parlamenttől a Kiskörúton át a Szabadság hídig zajlanak majd a forgalomkorlátozással is járó március 15-i események. A kormánnyal szemben állók táborát három, közel egy időre szervezett esemény is meg kívánja szólítani délután. Orbán Viktor délelőtt beszél. A közlekedők már szerdától készülhetnek.

Idén a Magyar Nemzeti Múzeum lesz a helyszíne a március 15-i központi ünnepi megemlékezéseknek, mert bár 14-én, csütörtökön az Országházban adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, 15-én reggel 9-kor pedig hagyományosan a Parlament előtti Kossuth téren vonják fel a nemzeti lobogót, az innen induló huszármenet a Magyar Nemzeti Múzeumhoz érkezik, ahol 10.30-kor díszünnepség kezdődik, ezen mond beszédet Orbán Viktor miniszterelnök is, várhatóan 11 órakor.

A Múzeumban pedig az ünnepi hétvégén ingyenes programokkal, többek közt kézműves foglalkozásokkal, kurátori tárlatvezetésekkel és számos egyéb családi, gyermek- és felnőtteknek szóló programmal (tematikus és zenetörténeti tárlatvezetések, épületséták) lehet találkozni az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján, péntektől: pénteken 14 órától 18 óráig, szombaton és vasárnap pedig 10 és 18 óra között várja ingyenes programokkal a látogatókat az intézmény. A múzeumi játéktéren a látogatók a forradalmi szélforgót, az óriás kirakót, a memória társasjátékot, a Föltámadott a tenger nevű társasjátékot, a "Mit kíván a magyar nemzet?" kooperatív kártyajátékot és a MNM Puzzle-t is kipróbálhatják.

A Múzeumkertben péntek délután táncház is lesz, Dallamok a kiállításban címmel pedig a MÁV szimfonikus zenekar vonósnégyese ad koncertet a történeti kiállítás 14-es termében.

Az előregisztrációkat a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján, a www.mnm.hu oldalon várják, ahol a részletes programleírás is megtalálható. Figyelem: a múzeum csütörtökön, március 14-én zárva tart!

A nemzeti ünnep napján, valamint 16-án és 17-én 17 óra 30 perctől 23 óráig a Magyar Nemzeti Múzeum épületének homlokzatát fényfestés díszíti majd.

Március 15-én 10 órától 18 óráig ingyenesen megtekinthető az Országházban a Szent Korona.

A kormánnyal szemben

Március 15-én a közéleti-politikai események is beindulnak.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt már ebéd után "szabadságra küldi" Magyarországot, 14 órakor lefoglalja a Szabadság hidat, majd 15.15-kor megkezdődik a rendezvénye is, ezen a párt EP-listavezetője, Le Marietta, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, valamint a Tanítanék Mozgalomból ismertté vált Törley Katalin EP-képviselőjelölt szólal fel, a párt lemondott, majd bizalmi szavazáson újraválasztott társelnökei, Döme Zsuzsanna és Kovács Gergely szintén. Az eseménnyel egy időben, a Kiskörút túlsó végén, az Andrássy út "belső tövében" tartja meg "zászlóbontó" eseményét Varga Judit volt férje, Magyar Péter. 17 órakor Budapest Köztársaság címmel indul esemény a Szabad sajtó úton,

  • az Egységes Diákfront
  • az Országos Közös Akarat
  • az ADOM Diákmozgalom
  • a Fridays For Future Magyarország és
  • a budapesti Városháza

közösen hívja az embereket az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez. Az eseményt a Városháza és személyesen Karácsony Gergely is hirdeti, a főpolgármester is felszólal az eseményen.

Parlamenti pártok

MSZP: a párt március 15-én 9 órakor Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Hiller István, az MSZP választmányának elnöke a Március 15. téren ünnepi megemlékezést és sajtótájékoztatót tartanak. 13 órakor a Szabadság tér 3. szám alatt, a Teleki Blanka emléktáblánál Kunhalmi Ágnes és Tüttő Kata, az MSZP EP-listavezetője koszorúznak, mely során Tüttő Kata mond néhány gondolatot. 17 órától a Szabad sajtó úton az MSZP is részt vesz a Budapest Köztársaság nagygyűlésen.

A DK, a Mi Hazánk, a Jobbik, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum nem adott ki közlést március 15-ei nagyrendezvényről.

Az ünnepet érintő forgalmi változásokkal kapcsolatban a Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalát érdemes figyelni csütörtöktől.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×