eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Mátrai Erőmű Visonta közelében 2019. augusztus 21-én készült légi fotón.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

További négy évig működhet a Mátrai Erőmű, kiborult a Greenpeace

A környezetvédelmi szervezet keresetet nyújtott be a bíróságon, mert szerintük teljesen indokolatlan, hogy az ország egyik legszennyezőbb létesítménye tovább működjön.

Megkapta a környezethasználati engedélyt a Heves Vármegyei Kormányhivataltól a Mátrai Erőmű, így 2029. március 12-ig üzemelhet tovább - írja a Telex. A Greenpeace Magyarország hivatalos Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a határozat megjelenése előtt pár órával akcióztak az erőmű előtt, mert szerintük a létesítmény működése "nettó klímabűncselekmény".

"Mintha nem a kormány mondta volna, hogy le kell állnia az erőműnek 2025-ben, mert drága és szennyező az üzemeltetése. Mintha nem bocsátana ki még mindig 3,5 millió tonna szén-dioxidot évente az erőmű a másfél fokos párizsi cél elérésének küszöbén, vagy mondjuk ki: a klímakatasztrófa kapujában. Mintha nem eregetne az erőmű mérgező higanyt folyamatosan határárértéken felül" - írja a környezetvédelmi szervezet.

A Greenpeace szerint a Mátrai Erőmű klímagyilkos, mivel egymagában felelős az ország szén-dioxid kibocsátásának 7-8 százalékáért.

"A kormány korábbi nyilatkozatainak megfelelően legkésőbb 2025 végén be kell zárni, és a tervezett gázerőműveket sem szabad megépíteni" - írja honlapján a szervezet. Bírósági keresetet nyújtottak be a kormány ellen, mert szeretnék nyilvánosságra hozni, hogy az államvezetés milyen alapon döntött az erőmű működtetéséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×