eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hogyan válasszuk ki az első futócipőt kezdő futóként? (x)

A futással való ismerkedés során az egyik legfontosabb lépés a megfelelő futócipő kiválasztása. Egy testre szabott lábbeli nemcsak javíthatja a teljesítményt, hanem segíthet elkerülni a sérüléseket is. Néhány lépésben összefoglaltuk, melyek azok a tényezők, amelyek útmutatóként szolgálhatnak a kínálat dzsungelében.

Elengedhetetlen némi előképzettség a saját láb témájában

Mielőtt még a keresés lépne előtérbe, mint egyetlen cél, érdemes megismerni a saját lábak méreteit, igényeit, különlegességeit. Mint például a lábív (magas, normál, lapos), a lábfej szélessége, valamint az, hogy mennyire fordul befelé vagy kifelé a láb futás közben. Ez utóbbit pronációnak vagy supinációnak nevezik. Ezen információk birtokában sokkal könnyebb szemezgetni a CCC széles választékából.

Jöhet a méret kérdése

A futócipő méretezése eltérhet a hagyományos cipőkétől. Gyakori, hogy ebből a fazonból nagyobb méretre van szükség, mint amekkora normál esetben kell, hogy elegendő hely maradjon a lábujjaknak, különösen lejtőn lefelé futás közben.

Tuti tipp, ha a CCC üzleteiben a próbálás a nap vége felé valósul meg, amikor a lábfejek óhatatlanul megduzzadnak már az egész napos járkálástól, így ugyanis tényleg objektív kép kapható az adott modell milyenségéről.

Íme, egy kis fazonbemutató

A futócipők nagyjából három kategóriába sorolhatók: „útcipők”, terepcipők és pályacipők. A flaszterre szánt sportcipők sima felületekre, mint például aszfalt vagy futópadok, ideálisak. Terepcipők durvább, egyenetlenebb terepre, mint például ösvények vagy hegyi utak. Pályacipők pedig kifejezetten pályafutáshoz vannak kialakítva. Vagyis egyáltalán nem mindegy, hol zajlik majd a futás, milyen körülmények között. Ezeket a szempontokat megéri még a beruházás előtt alaposan végiggondolni.

Vigyázat, a technológia még ide is betoppant

A CCC online felületén sorakozó modern futócipők innovatív technológiával és anyaggal rendelkeznek, amelyek javítják a kényelmet és a teljesítményt. A légáteresztő anyagok segítenek a láb szellőzésében, míg az energiavisszanyerő középtalpak növelik a hatékonyságot. Célszerű egy kis kutatást végezni még a vásárlást megelőzően, mert így nyomban fény derülhet, melyek azok a technológiai újítások, amik jelenleg aratnak, és amikre jó ötlet támaszkodni minden szinten.

Próba szerencse!

Aki már gyakorlott futó, akár interneten is könnyen ráakadhat a választottjára, hiszen a gyakorlat teszi a mestert. De aki még csak most veti bele magát ebbe a kétségtelenül izgalmas világba, annak nem célszerű élből online rendeléssel kezdeni. Ahogy arra fentebb utaltunk, a legjobb a személyes felpróbálás, mégpedig estefelé, különböző pozíciókban. Egy kis séta, némi kocogás az üzlet polcai között, és máris világos, csalhatatlan kép alkotható a kiszemelt modellről.

Ha a célok komolyak, és az elszántság is adott, akkor még a konkrét vásárlás előtt jó ötlet kicsit utánaolvasni a témának, megnézni, melyek a legújabb modellek, fejlesztések, majd ezek alapján választani. A kényelem, a funkcionalitás, valamint a maximális illeszkedés kezdőként sem szenvedhetnek csorbát. Ha megvan a testre szabott döntés, akkor onnantól kezdve semmi sem szabhat határt a futás örömének.

(x)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×