eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest, 2024. február 12.Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Tőkeholding eredményeit és idei céljait ismertető sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. február 12-én.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Versenyképességi csomagot mutat be 2 héten belül a Nemzetgazdasági Minisztérium

Megvonhatják a zöld rendszámot a plug-in hibrid autóktól. Tisztességtelen piaci gyakorlat miatt az Európai Bizottság megbüntette az Apple-t

Versenyképességi csomagot mutat be 2 héten belül a Nemzetgazdasági Minisztérium – közölte a tárca vezetője. Nagy Márton a kereskedelmi és iparkamara gazdasági évnyitóján azt mondta: a 2024-2026-os időszak a normalizálódás ideje lesz, összeségében pedig 7-8 év telhet, mire leküzdik a Covid és az energiaválság hatásait. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: a következő 3 évben viszi le a kormány 3 százalék alá a a költségvetési hiányt.

Támogatást ígért a külföldről profitot hazahozó magyar vállalkozásoknak a miniszterelnök az iparkamara gazdasági évnyitóján. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy még mindig több pénzt visznek ki Magyarországról, mint ami beáramlik. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország a Nyugat része, de nem vágja el magát a Kelettől.

Csaknem 94 ezer egészségügyi dolgozót érint az átlagosan 20 százalékos egészségügyi szakdolgozói béremelés - mondta el a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Az extrém terhelést jelentő ápolási szakmák bértábla kiemelt kategóriájába kerültek.

A kormány minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének elő fogja írni a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot – közölte a Belügyminisztérium. A nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatához törvénymódosítás szükséges, amit a kormány hamarosan beterjeszt az Országgyűlésnek.

Megalakult a kormány és a miniszterelnök mellett működő Stratégiai Tanácsadó Testület. A testület elemzésekkel és tanácsokkal segíti a kormányzati munkát. Elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója lesz.

Megegyeztek a választási együttműködésről az ellenzéki pártok III. kerületi elnökei. A Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd helyi szövetségéhez a Jobbik is csatlakozott, így mindannyiuk által támogatott polgármester-jelöltként indul újra Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere. A Fidesz Bús Balázst, korábbi polgármestert indítja.

Ismét Balaicz Zoltán polgármestert jelölik városvezetőnek a Fidesz helyi szervezetei Zalaegerszegen. Balaicz Zoltán 2006-tól 2010-ig önkormányzati képviselő, 2010-től 2014-ig alpolgármester volt, 2014-től pedig a 2. ciklusát tölti városvezetőként.

Önállóan indul Szolnokon az LMP az önkormányzati választáson. Polgármesterjelöltjük Tóth Áron, az LMP helyi elnöke lesz.

Az MSZP-s Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezi a legfőbb ügyész. Az országgyűlési képviselőt korrupcióval vádolják egy BKV-s közbeszerzési ügyben.

Megvonhatja a zöld rendszámot a plug-in hibrid autóktól az Építési és Közlekedési Minisztérium – erősítette meg a tárca a Pénzcentrum című gazdasági portálnak. A döntés a lap szerint nagyjából 38 ezer autóst érintene.

Idén mindenkinek határozatot küld az adóhivatal a gépjárműadóról, amelyet ettől az évtől április 15-éig, egyösszegben kell befizetni. A határozatokat a NAV március elején elektronikusan vagy postán küldi ki.

Az üzemanyag drágulására számítanak a héten a szakértők. A holtankoljak.hu szerint a benzin ára emelkedik bruttó 7 forinttal, a gázolajé a hét közepén nem változik.

NATO-hadgyakorlat kezdődött Finnország, Norvégia és Svédország északi régióiban. A kéthetes műveletben 13 nemzet több mint 20 ezer katonája vesz részt. Célja annak demonstrálása, hogy a szövetség képes megvédeni teljes területét egészen az orosz határig.

Az ukrajnai háborúban magyar szempontból az a kérdés, hogy az orosz határ közelebb jön-e Magyarországhoz – fogalmazott a miniszterelnök az iparkamara gazdasági évnyitóján. Orbán Viktor úgy vélte, hogy a viszonylag gyors békekötésre az egyetlen esély egy új amerikai elnök. Mint mondta, ezért támogatja Donald Trumpot.

Ukrajnának legalább 37 milliárd dollárnyi külső pénzügyi segítségre van szüksége 2024-ben - jelentette ki az ukrán miniszterelnök. Denisz Smihal azt mondta, hogy a háború első két évében több mint 75 milliárd dollárnyi külföldi segélyt kaptunk.

A lengyel kormánykoalíció szerint új alkotmánybíróságra van szükség. Ezért egy erről szóló jogszabálycsomag-tervezetet terjesztenek elő. Eszerint csak az lehetne alkotmánybíró, aki előzőleg legalább 4 évig nem volt képviselő, szenátor, és egyik párt tagja sem.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság szerint Donald Trump nem zárható ki a coloradói előválasztásokról. A határozattal felülbírálták Colorado állam Legfelsőbb Bíróságának döntését.

Az Európai Bizottság 1,8 milliárd eurós bírsággal sújtotta az Apple-t tisztességtelen piaci gyakorlat miatt. A Spotify nyújtott be panaszt, miután az Apple készülékek felhasználói az Európai Unióban nem dönthettek szabadon arról, hogy hol, hogyan és milyen áron vásároljanak zenei streaming előfizetést. A cég fellebbez a döntés ellen.

Újabb sztrájk kezdődik a Lufthansánál, több járatot is törölnek. A Verdi szakszervezet közölte: a munkabeszüntetés csütörtökön reggel 4 órakor kezdődik és szombaton reggel 7 óra 10 perckor ér véget.

Elhunyt Vadász György, Ybl-, Kossuth- és Príma Primissima díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze. Vadász György 91 éves volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×