eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Novák Katalin, a kormányzó Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Elfogadta a parlament Novák Katalin köztársasági elnök lemondását

A képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, hogy elfogadják az államfő lemondását.

Az Országgyűlésnek ritka ügyben kellett döntenie: Novák Katalin február 12-én lemondott posztjáról, erről hivatalos levélben tájékoztatta a parlamentet. Az eljárási szabályok szerint az Országgyűlés a nyilatkozat elfogadásáról vita nélkül határoz, a határozathozatal előtt az államfő ötperces időtartamban felszólalhat. Elviekben az is elfordulhatott volna, hogy a képviselők többsége döntése megfontolására kéri fel a köztársasági elnököt, ám ez nem történt meg, ahogy azt már sejteni, sőt tudni lehetett Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánypárti többség megnyilatkozásaiból.

Latorczai János, az Országgyűlés alelnöke bejelentette, hogy mivel Varga Judit február 16-án lemondott képviselői mandátumáról, így 198 képviselő szavazhatott az első 2024-es ülésnapon, de 195-en voltak jelen az első ellenőrzéskor.

A köztársasági elnök rövid lemondó nyilatkozatát Szűcs Lajos jegyző ismertette, de az érvényességhez a parlament támogatása is szükséges, ezért vita nélkül kellett róla határozni: a szavazás eredménye szerint 196 szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadta. A határozat az elfogadásával együtt hatéálya is lépett.

Ideiglenesen Kövér László, az Országgyűlés elnök tölti be az államfői posztot, a képviselők arról is döntöttek, hogy addig Lezsák Sándor lesz a megbízott házelnök.

Mint ismert, az államfő azért döntött úgy, hogy nem tölti ki 2027-ig tartó mandátumát, mert február 2-án nyilvánosságra került, hogy még 2023 elején kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a pedofília miatt elítélt intézményvezető bűnsegédje volt. A kegyelmi döntés nyilvánossá válása után alig egy héttel lemondott posztjáról, és ezzel egy időben tartott beszédében Novák Katalin úgy fogalmazott: „Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely.”

Az ügy hatására Orbán Viktor alaptörvény-módosítást nyújtott be, és a Fidesz jó néhány törvény módosítására tett javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban. A kegyelmi ügy miatt lemondott mandátumáról, és visszavonult a közélettől Varga Judit is, aki korábban igazságügyi miniszterként beterjesztette, majd ellenjegyezte az elnöki kegyelmet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×