eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Novák Katalin, a kormányzó Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Elfogadta a parlament Novák Katalin köztársasági elnök lemondását

A képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, hogy elfogadják az államfő lemondását.

Az Országgyűlésnek ritka ügyben kellett döntenie: Novák Katalin február 12-én lemondott posztjáról, erről hivatalos levélben tájékoztatta a parlamentet. Az eljárási szabályok szerint az Országgyűlés a nyilatkozat elfogadásáról vita nélkül határoz, a határozathozatal előtt az államfő ötperces időtartamban felszólalhat. Elviekben az is elfordulhatott volna, hogy a képviselők többsége döntése megfontolására kéri fel a köztársasági elnököt, ám ez nem történt meg, ahogy azt már sejteni, sőt tudni lehetett Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánypárti többség megnyilatkozásaiból.

Latorczai János, az Országgyűlés alelnöke bejelentette, hogy mivel Varga Judit február 16-án lemondott képviselői mandátumáról, így 198 képviselő szavazhatott az első 2024-es ülésnapon, de 195-en voltak jelen az első ellenőrzéskor.

A köztársasági elnök rövid lemondó nyilatkozatát Szűcs Lajos jegyző ismertette, de az érvényességhez a parlament támogatása is szükséges, ezért vita nélkül kellett róla határozni: a szavazás eredménye szerint 196 szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadta. A határozat az elfogadásával együtt hatéálya is lépett.

Ideiglenesen Kövér László, az Országgyűlés elnök tölti be az államfői posztot, a képviselők arról is döntöttek, hogy addig Lezsák Sándor lesz a megbízott házelnök.

Mint ismert, az államfő azért döntött úgy, hogy nem tölti ki 2027-ig tartó mandátumát, mert február 2-án nyilvánosságra került, hogy még 2023 elején kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a pedofília miatt elítélt intézményvezető bűnsegédje volt. A kegyelmi döntés nyilvánossá válása után alig egy héttel lemondott posztjáról, és ezzel egy időben tartott beszédében Novák Katalin úgy fogalmazott: „Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely.”

Az ügy hatására Orbán Viktor alaptörvény-módosítást nyújtott be, és a Fidesz jó néhány törvény módosítására tett javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban. A kegyelmi ügy miatt lemondott mandátumáról, és visszavonult a közélettől Varga Judit is, aki korábban igazságügyi miniszterként beterjesztette, majd ellenjegyezte az elnöki kegyelmet.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×