eur:
390.67
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Elvadult, tájidegen teknősöket talált egy búvár a Vértesben - videó

Valószínűleg felelőtlen állattartók engedhették szabadon az egyébként Amerikában őshonos ragadozókat.

A Sokszínű Vidék számolt be Kostyál Pál édesvízi búvár kalandjáról, aki évek óta merül Magyarország tavaiban és készít felvételeket az élővilágról.

Mint írják, legutóbb február 17-én merült alá egy meg nem nevezett magántóba, a tulajdonos engedélyével, és néhány perc múlva találkozott a hüllőkkel. A lap azt írja, ezen a helyen már tavaly is találkozott hasonló lényekkel, így biztos benne, hogy a természetben szaporodtak.

A mostani merülés alkalmával a csukák ívását szerette volna felvételen rögzíteni, és két teknőssel is találkozott a búvár, ám mint azt a lapnak elmondta, nem ismerte fel pontosan a fajtájukat.

A fimen egy méltóságteljes csuka mellett két ékszerteknőst örökített meg a búvárfilmes

- írja a lap.

Megjegyzik, korántsem mindegy, milyen fajta teknőssel találkozunk a szabadban, hiszen egyetlen őshonos faj él Magyarországon, a mocsári teknős. A védett hüllőt több idegenhonos faj is veszélyezteti, köztük az aligátorteknős, valamint a sárga- és vörösfülű ékszerteknősök. Az idegenhonos fajok példányaiból időnként feltűnik néhány példány a hazai vizekben.

Ezek az egzotikus állatok terráriumi tartásból származhatnak, leggyakrabban felelőtlen állattartók engedik őket szabadon a vízpartokon.

Igen szívós, nagy tűrőképességű fajokról van szó, melyek jelentős károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémában. A közönséges ékszerteknősök nagyobbak és agresszívabbak, mint a mocsári teknősök, így konkurenciát jelentenek a számukra. Gyakran elzavarják az őshonos hüllőket a táplálék mellől, élősködőik pedig a hazai fajt is megfertőzhetik, komoly elhullást okozva ezzel - teszik hozzá.

Az édesvízi búvár által készített videót itt tekintheti meg:

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×