eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
SPAIN - 2022/02/17: In this photo illustration, a NATO (North Atlantic Treaty Organization) flag is seen on a smartphone screen and flag of European Union in the background. (Photo Illustration by Thiago Prudencio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: SOPA Images / Getty Images

Nem fogadta a kormány a svéd NATO-csatlakozásért lobbizó amerikai szenátorokat - a nap hírei

Teljes ellenőrzése alá vonta a donyec-medencei Avgyijivka várost az orosz hadsereg. Sztrájkot hirdetett a Lufthansánál kedd hajnaltól szerda reggelig a német Verdi szakszervezet.

Négy amerikai szenátor látogatott ma Budapestre, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal Svédország NATO-csatlakozásáról. Az amerikai politikusokkal sem a kormányból, sem a Fideszből nem találkozott senki. A szenátorok ugyanakkor bíznak abban, hogy február 26-án a magyar parlament ratifikálja a csatlakozást.

Katonai segélycsomag jóváhagyására kérte az amerikai képviselőházat az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij a müncheni biztonságpolitikai fórumon azt mondta: Ukrajna stratégiai partnereként az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy ne támogassa országát. A konferencián a kínai külügyminiszter találkozott ukrán kollégájával, ahol közölte, Kína nem ad el halált okozó fegyvereket Oroszországnak az Ukrajna elleni háborújához.

Teljes ellenőrzése alá vonta a donyec-medencei Avgyijivka várost az orosz hadsereg - jelentette be az orosz védelmi miniszter. Szergej Sojgu ismertetése szerint az ukrán fél veszteségei az elmúlt 24 órában meghaladták a másfél ezer katonát.

Egy északi-sarkvidéki kórház halottasházában megtalálták Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető holttestét – írja a Novaja Gazeta. A 47 éves politikus halálának oka egyelőre nem ismert, testén azonban több zúzódást is felfedeztek.

Meghosszabbítja az ukrán menekültek tartózkodási engedélyeit a brit kormány. A kabinet korábban 3 vízumtípussal 3 évre szóló letelepedési engedélyt biztosított a jogosultaknak. Most mindhárommal az országban tartózkodók 2025 elejétől kérvényezhetik vízumuk másfél évi meghosszabbítását.

A franciák többsége azt szeretné, ha Párizs fenntartaná, vagy növelné a támogatását Ukrajnának - derült ki az Ispos közvélemény-kutatóintézet felméréséből. A február 13-a és 15-e között készült felmérésben a válaszadók 70 százaléka helyeselte az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat, míg 30 százalék szerint csökkenteni kellene azokat.

Az azeri-örmény konfliktusról, az izraeli és az ukrajnai háborúról is tárgyalt Münchenben az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken a biztonságpolitikai fórumon hangsúlyozta: az Egyesült Államok elismeri Izrael jogát, hogy megelőzze az október 7-ei terrortámadások megismétlődését, ugyanakkor nem támogat szárazföldi katonai műveletet Rafah városában a civilek védelmére szolgáló hiteles terv hiányában.

Izrael elutasítja a palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését. – így döntött az izraeli kormány. A kabinet ülése után közölték, ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen, előfeltételek nélküli tárgyalásokkal születhet. Eközben a brazil elnök azzal vádolta Izraelt, hogy népirtást követ el Gázában, és a holokauszthoz hasonlította azt, ahogy a palesztinokkal bánik Izrael a háborúban. Az izraeli külügyminiszter közölte, ezért bekéretik a brazil nagykövetet.

Már több mint 140 millió forint adomány gyűlt össze a Hősök terén tartott pénteki demonstráción indított kezdeményezéssel – közölték közösségi oldalukon a szervezők. A gyűjtést az Utcáról Lakásba! Egyesület indította egy, az önálló életét családi háttér nélkül megkezdő, korábban bántalmazott fiatal számára. Ám az összegyűlt pénzből már több hajléktalan fiatalnak is tudnak segíteni.

10 pontos gyermekvédelmi programot mutatott be a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt szerint a bicskei gyermekotthon áldozatainak ügyében kudarcot vallott az állami intézményrendszer. Ezért civil szervezetek bevonásával fejlesztenék a családsegítő szolgálatokat, könnyítenének az örökbefogadás szabályain. Emellett szigorítanának a pedofíliával kapcsolatos bűncselekmények büntetőjogi megítélésén.

Ismét élelmiszer-adományokat gyűjt az Élelmiszermentő Központ. Húsvétkor azért várják a cégek felajánlását, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének közvetítésével a látássérült rászorulóknak adományozzanak élelmiszercsomagokat, és ezzel is szebbé varázsolják az ünnepüket.

Száz programot szerveznek a Magyarország és Törökország diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója alkalmából indult kulturális évadban - mondta a programsorozat előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos. A kulturális évadot 2023. december 18-án nyitották meg, az ünnepi rendezvénynek a Müpa adott otthont.

A Tisza áradása miatt ma este 8 órától lezárták a szegedi Huszár Mátyás rakpartot - közölte az önkormányzat. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság adatai szerint a Tiszán levonuló árhullám megközelítette a szegedi alsó rakpart szintjét, az 560 centimétert, de árvízvédelmi készültséget nem kellett elrendelni. Az árhullám az előrejelzés szerint kedden tetőzik, utána apadás várható.

Sztrájkot hirdetett a Lufthansánál kedd hajnaltól szerda reggelig a német Verdi szakszervezet - írja a Deutsche Welle. A munkavállalók nagyobb béremelést követelnek. A sztrájk a németországi Frankfurt, München, Hamburg, Berlin, Stuttgart és Düsseldorf nagy nemzetközi repülőtereit, valamint Köln-Bonn-it is érinti.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×