eur:
390.97
usd:
366.77
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Senior male doctor wear protection face mask talking with patient in clinic office
Nyitókép: Inside Creative House/Getty Images

Zsebből fizetnék az ügyeletes orvost a pomáziak, hogy ne kelljen érte máshová menni

Az egyik pomázi háziorvos állt elő a "pomázi modell" ötletével, amelyben alapítványi egészségklubba szerveznék a részt venni kívánó helyieket, akik nem akarnak másik településre menni orvosi ügyeletért.

Mint arról az Infostart is beszámolt, elindult a megreformált orvosi ügyeleti rendszer, már az OMSZ látja el a betegellátást, és egy központi számot kell hívni, ha valaki az ügyelet segítségét szeretné kérni, illetve központosított ügyeleti pontokhoz kell ellátogatnia a helyi rendelő helyett.

Mint az ATV írja, február 1-től Pomázon is megszűnt a háziorvosi ügyeletet, amely a település mellett ellátta a térség - Pilisborosjenő, Üröm, Budakalász, Csobánka és Pilisszentkereszt - lakosságát is. A szentendrei járásban eddig Pomázon kívül Tahitótfaluban és Szentendrén működött háziorvosi ügyelet, de februártól ez már csak Szentendrén elérhető. Az ügyelet ellátását az Országos Mentőszolgálat vette át.

Az érintett településeken az intézkedés általános felháborodást váltott ki, Tahitótfalun civil kezdeményezésre már közel ötezer aláírást gyűjtöttek a megszüntetett háziorvosi ügyelet visszaállítása érdekében - írja a lap.

Pomáz egyik háziorvosa, Csiba-Tóth Csaba tett egy olyan felajánlást, hogy kiterjesztett rendelkezésre állási időt biztosít: a kötelező állami munkaidő lejárta (16.00 óra) után igény esetén további 4-6 órán keresztül ellátja a sürgős eseteket. Ennek azonban a törvényi szabályozás keretén belül is ára van: a lakosság egy bizonyos összeg fejében vehetné igénybe a kényelmi szolgáltatásokat. Mint írják,

ez lenne az úgynevezett pomázi modell, ami a felmérések szerint komoly támogatást élvez a helyiek körében.

A település polgármestere, Leidinger István a lapnak a tervezettel kapcsolatban azt mondta, a feltételes módot az indokolja, hogy a háziorvos magánrendelésben nem láthatja el az ügyeletet a jogszabályok alapján. Azt is elmondta, hogy a háziorvos éppen ezért egészségklubot szervezne, ahová tagsági díj ellenében lehetne csatlakozni az orvos pedig egészségügyi szolgáltatást nyújtana a kiterjesztett rendelkezési idejében.

A polgármester elárulta, amennyiben az orvos megszerzi az engedélyt, az önkormányzat biztosítaná a helyszínt, a pomázi orvosi rendelőt, ahol eddig is működött az ügyelet.

Csiba-Tóth Csaba elmondta, magánügyeletet 2024. február 1-ig lehetett ellátni, azóta a jogszabály ezt nem engedi, illetve Budapesten még egy ideig igen, de hamarosan ott is megszűnik a lehetőség. Erre találta ki megoldásként az úgynevezett rendelkezési idő kiterjesztését. Ehhez először meg kell szereznie a praxisjogot, ami optimális esetben egy-két hónapot vesz igénybe. Ha ez megvan, akkor a rendelkezési idő kiterjesztésével megoldható a helyiek sürgősségi eseteinek ellátása, az állami rendszerrel párhuzamosan.

Mindennek finanszírozására létrehozna egy alapítványt az egészségklub működtetésére, amiből fedezni lehetne munkaidejét és költségeit.

Az önkormányzat anyagilag támogathatja az alapítványt, és kérheti a lakosság támogatását is, az orvos pedig kiterjeszti a rendelkezésre állási időt. A helyiek önkéntes alapon átalánydíjat fizetnének azért, hogy kényelmi szolgáltatásként, rendelőjükben juthassanak sürgősségi ellátáshoz - írja a lap. A háziorvos a díj nagyságát egyelőre nem akarta elárulni, az viszont közölte, az egy évre szóló hozzájárulás a töredéke lenne egy magánorvos vizitdíjának, ami sok helyen 35 ezer forint alkalmanként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×