eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Smiling man lying on the couch and shopping online with credit card and laptop
Nyitókép: filadendron/Getty Images

Korlátozzák az utánvétes fizetés lehetőségét a hazai webáruházak

Rengeteg veszteséget okoz a webáruházaknak, hogy az utánvéttel, vagyis utólagos fizetéssel megrendelt csomagok egy részét nem veszik át a címzettek. A kereskedőknek ugyanis a szállítás költségeit ekkor is ki kell egyenlíteniük. Egy új szoftver azonban erre is megoldást nyújthat.

Nyugat-Európával ellentétben Magyarországon még mindig nagyon népszerűek az utánvétes vásárlások, vagyis azok az online rendelések, amelyeket csak átvételkor kell kifizetniük a vevőknek. Ez azonban sokszor problémához vezet.

„A gond igazából ott kezdődik, amikor a fogyasztó semmilyen tájékoztatást nem küld arról, hogy nem szándékozik átvenni a csomagot, miközben a webáruházak kilencven-egynéhány százaléka pontosan értesíti a fogyasztót, hogy »ma át fogom adni a futárnak a csomagot, holnap ott lesz«, majd a futártól is érkezik mindenféle értesítés” – magyarázta az InfoRádióban Zabari István, az E-Commerce Hungary alelnöke.

Megfogalmazása szerint fájó pont, amikor a fogyasztó, minden értesítés ellenére, jelzés nélkül nem veszi át a csomagot, ugyanis ilyenkor a webáruháznak kell kifizetnie az oda- és visszaszállítás díját, illetve a csomagolási költséget, ami nettó 3-4 ezer forint is lehet a munkaerődíjjal együtt.

Ez az utánvétes vásárlások 1-5 százalékát érinti –

tette hozzá.

Az Utánvét Ellenőr nevű program azonban jelentősen csökkentheti a kereskedők kockázatait – hívta fel a figyelmet az e-kereskedelmi szektor szereplőinek érdekeit képviselő szervezet alelnöke. A szolgáltatással – korábbi vásárlásai alapján – már azelőtt ellenőrizhető a fogyasztó reputációja, hogy le tudná adni az utánvétes rendelését. Ezáltal

a notórius át nem vevők nem élvezhetik a kereskedő kvázi megelőlegezett bizalmát, és csak előreutalással vásárolhatnak

mindaddig, amíg a vásárlásaik alapján pozitív visszajelzések nem érkeznek róluk.

Jelenleg már 1300 webáruházban működik a szoftver, és „tökéletesen teszi a dolgát”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×