eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Mindenütt megszűnhet a készültség jövőre

Az óév utolsó napján a dunai árhullám is búcsúzik - írta a vízügyi főigazgatóság.

A karácsonyra érkezett dunai árhullám ma reggel Mohácsnál 808 cm-es vízállással tetőzött és ma várhatóan elhagyja az országot..

Az elkövetkező napokban a Duna hazai szakaszán jellemzően további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

Az újév első napjaiban a Duna hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget.

Ahol még érvényben vannak az árvízvédelmi készültségek, ott a vízügyesek nappali őrszolgálatban gondoskodnak a védművek megfigyeléséről, az árvízi mércék előírt gyakoriságú leolvasásáról és a keresztező műtárgyak kezeléséről.

A Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik. A legfrissebb előrejelzések szerint az elkövetkező 1-2 napban I. fok körüli vagy afölötti tetőzés várható a Kisköre-Szolnok szakaszon. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson levonuló kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél holnap megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 cm).

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye hangsúlyozza, hogy jól vizsgáztak az elmúlt évtizedben történt dunai védvonalfejlesztések. A mostani árhullám idején Komáromnál például töredékére csökkent a védekezés kockázata és a vízügyes szakemberek számára gyakorlatilag csak a védművek ellenőrzését tette szükségessé az érkező víztömeg.

Jövő szombatig területi átlagban számottevő csapadék (30-80 mm) a Felső-Duna, a Dráva, a Felső-Tisza és a Bodrog egyes vízgyűjtőin várható, máshol általában 10-30 mm összcsapadék eshet. A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn többnyire 0 °C fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre számíthatunk, havas eső, havazás inkább csak a magasabb hegyekben lehet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×