eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Novák Katalin

Az államfő aláírta a szuverenitásvédelmi törvény, de megvétózta a kastélyok „örökbefogadhatóságát" - a nap hírei

Megállapodtak a migrációs és menekültügyi paktumról az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói. Nem talált felelőst a Nemzeti Színházban történt baleset ügyében a belső vizsgálat, Vidnyánszky Attila visszavonta lemondását.

Novák Katalin államfő aláírta a szuverenitásvédelmi törvény, de megvétózta a kastélyok örökbefogadhatóságát – közölte a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága.

Elővásárlási joga lesz az államnak a naperőművekkel rendelkező vállalkozásokra. A rendelet értelmében a villamosenergia-termelés területén működő stratégiai társaságok az MVM tulajdonába kerülhetnek. A források biztosításához várhatóan az idei költségvetést is át kell írni. Kiderült az is, hogy az MVM Zöld Generáció máris megvásárolja a tázlári napelemes erőművet. A békési gázmezőn eközben MVM Csoport részvétel 2 újabb kútból kezdték meg a kitermelést.

Jövőre 5 százalékos inflációra és a gazdasági növekedés megindulására a számít a miniszterelnök, aki az ukrajnai háborút szláv népek belügyének tartja, Ukrajna támogatását pedig a az uniós költségvetésen kívülről oldaná meg. Orbán Viktor a TV2-nek adott interjúban arról beszélt, hogy szerinte abból kell kiindulni, hogy Ukrajna ügyében senki sem mond igazat.

Megállapodtak a migrációs és menekültügyi paktumról az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói. Magyarország kivételével valamennyi uniós ország aláírta a javaslatot. A csaknem 10 éves dublini egyezményt felváltó paktum rendelkezik a tagállamok közötti szolidaritásról és része a határátlépők átvilágítása, a biometrikus adataik felvétele. A magyar kormány határozottan elutasítja az EU migrációs csomagját – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. A migrációs és menekültügyi paktumot az Európai Parlament plénumának és a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak még hivatalosan is jóvá kell hagynia.

Franciaországban elfogadta a parlament az új bevándorlási törvényt. A kompromisszumos szöveget a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés képviselőinek támogatásával tudta elfogadni Emmanuel Macron államfő kormánya. A kompromisszum szerint különbséget kell tenni az európai uniós és nem uniós állampolgárok között, illetve aszerint, hogy a kérelmező dolgozik-e vagy sem.

Lengyelországban felmentették a közszolgálati média vezetését, és új felügyelőtanácsokat alakítottak ki az intézményeknél. Mateusz Morawiecki volt kormányfő törvénytelennek nevezte a közmédiával szembeni lépéseket. Eközben a lengyel kormány bejelentette: további fél évig nem emeli a lakosság rezsijét. A vg.hu beszámolója szerint a lengyel jegybank is később kezdi el a kamatcsökkentést, ami a forintra is kedvező hatással lehet.

Moldova 2024 végéig kilépne a Független Államok Közösségéből – közölte egy helyi televízióban a parlament külügyi bizottságának elnöke. Az Európai Tanács december 14-én jelentette be, hogy megkezdődnek az uniós csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával.

Az LMP szerint a kormánynak január 1-jétől 700 ezer forintra kellene emelnie a pedagógusok bérét. Az ellenzéki párt megállapította: az Európai Bizottság döntésével lehívhatóvá váltak a támogatások, nem várhat tovább a jelentős fizetésemelés. Felidézték: a Belügyminisztérium szerint januártól a tanárok 10 százalékos béremelést kapnak, ami reálbércsökkenést eredményezne.

Elindul a modellváltó egyetemek nemzetközi csereprogramjait segítő Pannónia Program - jelentette be a felsőoktatásért felelős államtitkár. A jövő évben erre a célra 10 milliárd forint áll rendelkezésre. A program jövőre 8 ezer diáknak, oktatónak és kutatónak teszi lehetővé, hogy a világ bármelyik felsőoktatási intézményében nemzetközi tapasztalatokat szerezzen.

Garantált megélhetési minimum bevezetését javasolja az MSZP. Szabó Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: azokat az ellátásokat kell növelni, amelyek alapjövedelemként funkcionálnak.

Lemondott a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc, és visszatér a párt élére Donáth Anna. Egyúttal a Momentum teljes elnöksége távozik.

Nem talált felelőst a Nemzeti Színházban történt baleset ügyében a belső vizsgálat, Vidnyánszky Attila vezérigazgató pedig visszavonta lemondását. Ezt Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter elfogadta – közölte a tárca.

Székelyudvarhelyen őrizetbe vették a részben összeomlott kollégiumi épület közelében csatornázási munkákat végző cég ügyvezetőjét. A nyomozók szerint László Szilveszter Sándor személyesen utasította munkásait, hogy több mint 2 méteres mélységig ássanak le az épület fala mentén. A tragédiában meghalt egy 17 éves fiú, 3 lányt a romok alól mentettek ki, egyiküknek eltört a gerince, állapota továbbra is válságos. A Katolikus Karitász 4 millió forintos támogatással segíti a kollégium diákjait.

Abszurdnak nevezte a Kijev által javasolt béketervet a Kreml szóvivője, aki szerint az kirekeszti Oroszországot. Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy jelenleg nincs érdemi alapja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásoknak.

Nem szerepelhet a republikánus előválasztás coloradói indulói között Donald Trump volt amerikai elnök – így döntött Colorado állam legfelsőbb bírósága. A döntés alapjául szolgáló 14. alkotmánykiegészítést a polgárháború után hozták, ami eltiltja a további közhivatal viselésétől azt az alkotmányra esküt tett tisztségviselőt, aki zendülésben érintett.

Estétől újra lesz víz Törökbálinton, Érden és Diósdon, a tározók már töltődnek – írta Facebook-oldalán Földvári László, Törökbálint önkormányzati képviselője. Ugyanakkor mindenkit arra kért, sproljanak a vízzel. A vezeték, amely Csepelről szállítja a vizet a térségbe kedden tört el.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×