eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Székelyudvarhely, 2023. december 19.A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én. Az előző napon történt falomlásban egy 17 éves diák életét vesztette. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

"A lábánál álltam..." - a székelyudvarhelyi tragédia áldozatának édesanyja ott volt a mentésnél

A vállalkozó közvetlenül koordinálta a földmunkákat a Tamási Áron Gimnázium kollégiumi épületénél, de több hibát is elkövetett. A többi között nem gondolt a beomlás elleni védekezésre, továbbá terepfelmérést sem végzett.

Őrizetbe vették annak az építési cégnek az ügyvezetőjét, amelyet felelősnek tartanak a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumában történt falomlásért. Ahogy arról az Infostart is beszámolt, hétfőn a diákotthon leomlott épületrésze maga alá temetett egy 17 éves farkaslaki diákot, aki életét vesztette a balesetben. További három tanulót sikerült kimenteni a romok alól, közülük ketten nem kerültek életveszélybe, a harmadik diák viszont kómában van, intenzív terápiás mentőautóval Marosvásárhelyre szállították.

A történtek miatt kedden több személyt is kihallgattak,

a kivitelező cég ügyvezetőjét pedig őrizetbe vették.

Ezt az értesülést a Hargita megyei rendőrség is megerősítette – közölte a Transtelex.

László Szilveszter Sándort, a munkálatokat végző helyi vállalkozás adminisztrátorát és egyedüli részvényesét gondatlanságból elkövetett emberöléssel, valamint gondatlanságból elkövetett testi sértéssel vádolják, és indítványozták az előzetes letartóztatását.

Mély fájdalom és szomorúság

Az elhunyt fiút Sipos Dávidnak hívták, a Palló Imre Művészeti Líceum 12. osztályos diákja volt. Kedd este a székelyudvarhelyi Művelődési Ház kiállítótermében a karácsonyi kiállítás megnyitóján megemlékeztek róla, egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket a megjelentek – írja az Új Magyar Szó.

A Palló Imre Művészeti Líceum Facebook-oldalán búcsúzott el diákjától. Mint írják, nem lett volna szabad megtörténnie ennek a tragédiának.

„Egy fiatal élet, tele álmokkal, romba dőlt. Iskolánk diákja volt, így még fájdalmasabban érinti közösségünket, diákjainkat, de a várost is ez a felfoghatatlan hír. Egy osztálytárs szavait idézve:

»Egy olyan embert veszítettünk el, aki egy felszólalásával képes volt egy egész osztály arcára mosolyt csalni.«

Pihenésed legyen csendes, Dávid!” – zárul a bejegyzés.

A fiú édesanyja ápolónőként dolgozik a sürgősségi osztályon, a kórházban ő törölte le a homokot azoknak a lányoknak az arcáról, akik a romok alá kerültek. Ekkor tudta meg, mi történt, és értesült arról is, hogy a fiát akkor még nem tudták kimenteni. Mint kiderült, Sipos Dávid az ebéd után ledőlt pihenni a szobájában, és nem vette észre a fal repedését, így nem tudott kimenekülni a beomlás előtt – írja a Ripost.

Amikor az anya odaért a helyszínre, már szedegették a téglákat a katasztrófavédelem munkatársai, és nem sokkal később meg is találták a fiút.

„A lábánál álltam, és figyeltem, ahogy intubálni és lélegeztetni próbálják. Ötvenen dolgoztak a megmentésén”

– emlékezett vissza a történésekre.

A fiú nyelő- és légcsöve tele volt porral, törmelékkel, majdnem egy órába telt, mire szállítható állapotba hozták. Az édesanya előbb elindult a kórházba és a műtőnél várta a fiát, de ő már nem érkezett meg, meghalt még azelőtt, hogy a mentőautó odaért volna.

Nagyokat hibázott a kivitelező

A felújításra váró székelyudvarhelyi kollégiumi épület leomlott fala mellett a szennyvíz és esővíz elvezetését célzó, engedélyezett munkálatok zajlottak, és a fal mellett mély árkot ástak. Az épületet azonban nem ürítették ki a munkálatok idejére, pedig a diákotthon lakói már napokkal korábban jelezték, hogy a fal repedezik. Az első vizsgálatok kiderítették, hogy a falomlást a nem megfelelően végzett ásások okozták.

Az építési cég ügyvezetője megerősítette, az ő utasítására kezdték el az ásást, és azt is elismerte, hogy a munkálatok előtt nem készült semmilyen tanulmány, de terepfelmérést sem tartottak. Mint mondta,

gyorsan akartak haladni a munkálatokkal, nem gondoltak a beomlás elleni védekezésre, arról pedig nem tudtak, hogy gyerekek vannak az épületben.

Az Új Magyar Szó beszámolója szerint elmondta azt is, hogy az épületen kívül kifüggesztettek egy figyelmeztető szöveget, hogy senki ne menjen be oda.

Székelyudvarhely, 2023. december 19.
A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én. Az előző napon történt falomlásban egy 17 éves diák életét vesztette. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült.
MTI/Veres Nándor
A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én. Az előző napon történt falomlásban egy 17 éves diák életét vesztette. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült. MTI/Veres Nándor

A nyomozók tájékoztatása szerint László Szilveszter Sándor közvetlenül koordinálta a földmunkákat, és nem tartotta be a projektben meghatározott kvótákat. Arra kérte a munkásokat, hogy az alapozás aljáig több mint 2 méter mélységig ássanak, holott a tervekben meghatározott maximális mélység 1,10 méter volt, a munka megkezdése előtti tényleges talajszinttől számítva.

Az ügynek még nincs vége, más felelősök is lehetnek

Ligia Deca román oktatási miniszter is ellátogatott a helyszínre és azt nyilatkozta, hogy az épület biztonságossá tétele a tulajdonos, valamint a bérlő felelőssége. Ezen megszólalás alapján a római katolikus érsekség és a városháza feladata lett volna az épület állagfelmérése. Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester azt mondta a Transtelexnek, hogy az építkezési engedélyek kibocsátása rendben, az előírásoknak megfelelően történt.

Az Euronews által megkérdezett szakértők szerint hiba volt ilyen gyorsan haladni az ásással, inkább rövid szakaszonként kellett volna dolgozni úgy, hogy előtte és közben megerősítik az épület falát, ugyanis ez a szerkezet nagyon érzékeny a vizesedésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×